Progresivní levičáci pořád bojují proti diskriminaci. A pak na pana Křečka vytáhnout jeho věk, zhnusil se právník

17.01.2020 8:18

Právník a publicista Petr Kolman vítá, že prezident Miloš Zeman oznámil, že na funkci ombudsmana Sněmovně navrhne jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka, jenž působil jako advokát, zástupce veřejné ochránkyně práv a též byl dlouholetým levicovým politikem a poslancem za sociální demokracii. Ve svém komentáři v deníku Mlada fronta Dnes hájí Křečka před těmi, kteří jsou opačného názoru a diskriminují jej pro jeho vysoký věk.

Progresivní levičáci pořád bojují proti diskriminaci. A pak na pana Křečka vytáhnout jeho věk, zhnusil se právník
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Kolman je toho názoru, že Křeček jako zkušený právník, který se mimo jiné dlouhodobě zabýval právy nájemníků a seniorů, je jistě důstojným kandidátem. Navíc může zúročit svou šestiletou zkušenost, kdy vykonával funkci zástupce ombudsmanky, čímž by byla zachována jakási paměť instituce. Tedy aby se v ní zbytečně nemarnil čas a veřejné peníze blouděním v dávno prozkoumaných uličkách, jak se tomu někdy na úřadech děje,“ dodává publicista.
 
Velmi jej prý jako právního pedagoga, ale hlavně jako člověka mrzí názory, že se Křeček na funkci nehodí, jelikož mu letos bude již 82 let. „Obrovským lidským zklamáním pro mne je, že tato argumentace zaznívá i z řad ‚progresivní nové levice‘. Paradoxně ti, kteří dnes tolik bojují proti nejrůznějším formám diskriminace, najednou hrají diskriminační věkovou kartu. Klasický ageismus v praxi. Smutné,“ píše Kolman.
 
Má proto prý pocit, že někteří „lidskoprávníci“ by osmdesátníky viděli nejradši v LDN či v domácím hospici. „Někdo s oblibou říká, že senior má být subjektem, nikoliv objektem, ale když se někdo postaví času a i ve vyšším věku se snaží být užitečný, zapojit se do veřejného dění, je dehonestován kvůli svému věku,“ všímá si.
 
„Stanislav Křeček rozhodně není člověk žijící v minulosti, vzpomínající na to, jak bývalo kdysi dobře. O jeho aktivním zájmu a přehledu svědčí i jeho pravidelné články v novinách. Takže jeho názory jsou známé a předvídatelné,“ zdůrazňuje publicista s tím, že Křeček by chtěl zastavit neuvěřitelné bobtnání úřadu veřejného ochránce práv, proti němuž se ostatně v minulosti vyslovoval první český ombudsman Otakar Motejl, ale i ten druhý, Pavel Varvařovský.
 
„Doktor Křeček je důstojný a kvalitní kandidát a vysmívat se mu kvůli věku je trapné. Ageismus do slušné diskuse v demokratické společnosti nepatří,“ uzavírá Kolman.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …