Projekt IZIP drželi při životě členové ODS, tvrdí členka správní rady VZP Marková

10.05.2012 22:58

Nefunkční projekt elektronických zdravotních knížek, za který stát utratil téměř dvě miliardy korun, drželi v chodu především členové občanských demokratů. Nyní je těžké zjistit, kdo má utopené peníze v kapse. Přesto je dobrá zpráva, že je projekt u konce, shodli se hosté čtvrtečních Událostí, komentářů.

Projekt IZIP drželi při životě členové ODS, tvrdí členka správní rady VZP Marková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Pro předsedu sněmovního výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) je ukončení IZIPu dobrá zpráva. „Jsem kritikem a je dobře, že k tomu správní rada směřovala,“ říká Šťastný s tím, že je to jediný správný krok.

„Už dávno jsme vyzývali k ukončení. Projekt se zbytečně prodlužoval,“ shoduje se členka správní rady VZP Soňa Marková (KSČM). Je totiž třeba zakončit neefektivní projekt, tak jak ho prezentoval IZIP.

Podle Šťastného bylo minimálně již před rokem jasné, že bude spolupráce ukončena. Skýtá se proto otázka, kdo projekt zbytečně držel při životě. Podle stínové ministryně zdravotnictví Markové to byli především zástupci vládní koalice. „Domnívám se, že za tím stáli lidé reprezentující ODS,“ odpověděla Marková na otázku, kam vede penězovod, který je nyní u konce. Hlavně zástupci občanských demokratů totiž komisi pravidelně přehlasovávali.

Hlavním důvodem selhání projektu je podle předsedy sněmovního výboru Šťastného především nemotivovanost lékařů vkládat data do systému. Projekt by tedy měl šanci na úspěch, ale nikdo z politiků nepřikázal používání systému, aby se prokázal v praxi. Lékaři se podle Šťastného totiž zřejmě obávali vkládat citlivé data, kde by se mohla odkrýt jistá „nadpéče“.

Marková ale problém vidí jinde. „Domnívám se, že je systém postavem špatně v tom, že byl projekt svěřen soukromé firmě. A týkalo se to jen pojištěnců VZP,“ zdůraznila. Podle ní totiž IZIP byla dobrá myšlenka. Projekt do resortu zdravotnictví mohl přinést úspory .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …