Promořeno. Třicet tisíc zabitých. Matematik Levínský vidí vývoj epidemie nadějně, ale zaplatili jsme strašnou cenu

09.04.2021 7:50

Matematik René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů odhaduje, že velikonoční svátky se ve vývoji epidemie na našem území negativně neprojeví. Před čím ale varuje, je příliš rychlé rozvolnění týkající se shromažďování lidí. „Pokud se lidé budou moci od 12. dubna setkávat ve vnitřních prostorech 10 a venku 20 lidí, může to sehrát negativní roli,“ upozorňuje v rozhovoru pro iDNES.cz. Nyní jsme v nejoptimističtější situaci za posledního půl roku a byla by škoda si to pokazit. „Za stabilitu jsme ale oproti jiným zemím zaplatili tím, že jsme zabili 30 tisíc lidí,“ dodává. Další rozvolnění by podle něj mělo přijít se zeleným pasem.

Promořeno. Třicet tisíc zabitých. Matematik Levínský vidí vývoj epidemie nadějně, ale zaplatili jsme strašnou cenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé v rouškách, ilustrační foto

Matematik Levínský si myslí, že reprodukční číslo je nyní kolem 0,8. „Klesáme po trajektorii, kterou jsme předpovídali,“ říká. Během Velikonoc došlo prý ke zkreslení reprodukčního čísla. „V jedné chvíli bylo na úrovni 0,67. To je samozřejmě ovlivněné tím, že se přes prázdniny méně testovalo. Ve čtvrtek zase pomalu přicházejí ti, kteří by se jinak šli testovat dříve,“ podotýká.

Příznivá čísla však ukázaly modely pro výpočet vývoje epidemie, které předpokládaly, že se od příštího pondělí otevřou první stupně základních škol a dojde k otevření posledních ročníků školek.

Například opatření umožňující setkávání deseti lidí uvnitř a dvaceti lidí ve venkovních prostorech. „To je opatření, které by mohlo být velice problematické. Nejen kvůli tomu velikému množství lidí, ale i proto, že nemůže být otevřená dětská skupina pro devět dětí, a přitom najednou se bude moci uvnitř sejít deset lidí. To může nastavený systém znevěrohodnit,“ dodává.

To by pak mohlo narušit také plán, který počítá s tím, že do konce dubna bychom mohli mít v České republice 100 nově nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel týdně, tedy zhruba 10 tisíc za sedm dní a v průměru kolem 1500 nakažených denně.

„Považuji za netransparentní ono opatření o shromažďování lidí, které spadlo z nebe, aniž se o něm vedla diskuse. A to ani v rámci mezioborové skupiny Petra Smejkala. A to je hrozně špatně,“ myslí si Levínský. Zbylé rozvolnění je bezpečné.

Celý rozhovor ZDE

Jsme nyní v nejoptimističtější situaci za posledního půl roku. V dalších dvou týdnech bude v Česku epidemie stále brzdit s reprodukčním číslem kolem 0,8. „Možná se opět dostaneme i pod 0,8. Ten výhled není špatný,“ pokračuje Levínský.

Podmínkou pro další sportovní aktivity, případně pro první fázi výraznějšího rozvolnění by podle Levínského mělo být za předpokladu existence zeleného pasu a dosažení týdenního nárůstu nových případů na úrovni 10 tisíc. Kina a divadla by se podle něj měla otevírat, když epidemiologové zaznamenají 5 tisíc nových případů týdně.Je to určitě rozumnější než omezovat restaurace na 30 nebo 36 procent, protože vidíme, že tohle v realitě moc nefunguje,“ míní matematik.

Velikonoc se prý neobával, jelikož situace v Česku podle něj začíná být stabilní. „Česká republika je v situaci, kdy nemocí už prošlo tolik lidí, že už je vlastně poměrně stabilní. My jsme opravdu promořili značnou část populace, možná 4 miliony lidí. K tomu už je podáno 2 miliony dávek očkování. A ta situace se prostě stává pomalu stabilní,“ říká matematik.

„Nicméně je potřeba říct, že za tuto stabilitu proti ostatním zemím jsme zaplatili strašlivou cenu – více než 30 tisíci mrtvými. Zatímco v Německu to ještě může dopadnout dobře, tak my jsme už ty lidi zabili. Takže vlastně se z toho dostaneme dost možná o pár týdnů dřív než Spolková republika Německo, ale za cenu strašných obětí na životech,“ dodává René Levínský závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…