Propuštěná z tureckého vězení si sype popel na hlavu: Neuvědomila jsem si, komu všemu způsobím problémy

25.07.2020 12:58

Markéta Všelichová se po 3,5 letech dostala z tureckého vězení, kde se ocitla, protože pronikla do Sýrie a podala pomocnou ruku bojujícím proti Islámskému státu. V roce 2017 byla spolu s Miroslavem Farkasem odsouzena k pobytu za mřížemi přesahujícímu 6 let. Po návratu do Česka na sociální síti Facebook napsala, že při cestě do Sýrie velmi dobře věděla, co dělá.

Propuštěná z tureckého vězení si sype popel na hlavu: Neuvědomila jsem si, komu všemu způsobím problémy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Když Miroslava Farkase a Markétu Všelichovou v Turecku zadrželi, čeští politici se snažili oba občany dostat domů. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na sociální síti prozradil, že se v celé kauze vedle něj angažovali také pracovníci ministerstva zahraničí, agenti BIS, český velvyslanec v Turecku, ale také předseda současné vlády Andrej Babiš (ANO).

„Chtěl bych poděkovat všem, se kterými jsem mohl na případu spolupracovat. Oceňuji především profesionalitu BIS, která odvedla skvělou práci. Následně děkuji ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi za důvěru a skvělou spolupráci, náměstku MZV p. Smolkovi, lidem z ministerstva spravedlnosti, premiéru ČR Andreji Babišovi a Úřadu vlády ČR, našemu velvyslanci v Ankaře Pavlu Kafkovi a celému týmu MZV, který mě během cest provázel a v neposlední řadě i oběma tureckým velvyslancům, kteří přispěli k hledání vzájemného porozumění. A nám všem přeji, ať se spíše potkáváme na svatbách a oslavách, nikoliv ve věznicích a u soudů. Krásné léto,“ napsal Zdechovský.

Zdechovský k turecké kauze

Všelichová na sociální síti Facebook uvedla, že toho v posledních pár letech zažila tolik, že by to vydalo hned na několik knížek. Ještě před jejich napsáním však otevřeně přiznala, že velmi dobře věděla, co dělá.

„Ano, vždycky jsem přesně věděla, co dělám, a proč, taky jsem věděla, jaká jsou rizika a byla připravená si jakékoliv následky nést. Jenže jsem si neuvědomila, že v případě problému se ty následky netýkají jen mě, ale můžu způsobit problémy, práci a starosti mnoha lidem, kteří musí vzniklou situaci řešit. Těm bych se chtěla omluvit a zároveň poděkovat za pomoc a podporu. Ať už se budu v budoucnu věnovat čemukoliv, udělám všechno pro to abych předešla problémům, které by musel řešit někdo další...“ zdůraznila.  

Omluvila se také novinářům a humanitárním pracovníkům, které prý dříve kritizovala za to, že investují dost peněz do své bezpečnosti a dopravy tam i zpět. Mívala pocit, že ty peníze bylo možné využít v Sýrii a pomoct tam mnoha rodinám. Po zatčení v Turecku ale pochopila, že investovat do své bezpečnosti má smysl.

„Díky všem, co stáli při mně celé ty roky, stejně tak děkuji těm, kteří se ke mně obrátili zády, není nad to protřídit si přátele, a kritické situace jsou k tomu jako dělané,“ rozloučila se.

Turecká kauza Markéty Všelichové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…