Prosebný dopis Trumpovi od knížete, Vondry či Dzurindy: Prosebníci dostali nakládačku, podívejte

17.01.2017 11:48

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský vyjádřil své rozhořčení nad signatáři listu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten je jimi vyzýván, aby nezlepšoval vztahy s Ruskem. Mezi signatáři je i slovenský politik, rovněž bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Informaci přinesl server ParlamentnéListy.sk.

Prosebný dopis Trumpovi od knížete, Vondry či Dzurindy: Prosebníci dostali nakládačku, podívejte
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

Dopis Trumpovi podepsalo celkem 17 aktivních politiků. Píší v něm, že ačkoli vítají jeho zvolení, varují ho před uzavřením dohody s Ruskem, zrušením sankcí či před samotným prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Podle nich není důvěryhodný. 

Čarnogurský nyní připomněl, že obdobný dopis dostal před osmi lety i Barack Obama. Tehdy tam však chyběl podpis Mikuláše Dzurindy. „Dzurinda asi tehdy nebyl dostatečně mezinárodně známý a k podpisu ho nepřizvali. Cítil se dotčený a dodatečně svůj podpis připojil,“ tvrdí Čarnogurský. Dopis podle něj svědčí o nedostatečné kvalifikaci signatářů, neboť každý politik se musí snažit o zachování míru pro zemi, kterou zastupuje. 

Původní text ZDE.

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Obama měl podle něj tendenci eskalovat napětí až do války s Ruskem. Toto však může zmizet, neboť Trump slibuje, že se s Putinem bude schopen dohodnout. „Americká společnost je unavená z dlouhotrvající konfrontační politiky i vůči Rusku a přeje si změnu,“ dodal Čarnogurský.

Závěrem svého komentáře se pak Čarnogurský pustil do slovenského signatáře Mikuláše Dzurindy. Podle něj musí vědět, že Slovensko dosahovalo největších diplomatických úspěchů při podpoře Ruska, EU a USA. Slovensko by, myslí si, nemělo opouštět vyváženou pozici v mezinárodních vztazích. „Nyní Dzurinda opustil vyváženou pozici Slovenska v mezinárodních vztazích, podepsal protiruský a protiputinovský pamflet. Zatahuje Slovensko do konfliktu, který nám není vlastní,“ uzavřel bývalý premiér. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…