Proti Západu jenom chudí lůzři? Kdepak. Lovec dezinfa naboural představy

10.12.2022 14:20 | Ze sítí

Kdo šíří dezinformace? Politolog Miroslav Mareš se rozhodl nabourat jeden stereotyp. Upozornil, že mezi šiřiteli dezinformací nenajdeme zdaleka jen lidi zklamané vývojem globalizace, kteří v moderním světě nedokázali uspět a patří mezi chudší občany České republiky.

Proti Západu jenom chudí lůzři? Kdepak. Lovec dezinfa naboural představy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Politolog Miroslav Mareš, garant oboru Bezpečnostní a strategická studia na Katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, vystoupil  na konferenci o vzdělávání odborníků a odbornic na kyberbezpečnost na European Conference on Security Research in Cyberspace pořádané v Brně Masarykovou univerzitou. Na jeho vystoupení poukázal magazín vysokých škol Universitas.

Mareš upozornil, že dezinformace často šíří lidé, kteří užívají výhod kapitalistického života plnými hrstmi – a zároveň požadují nástup vlády tvrdé ruky, jak ji známe z Ruska, případně z Číny.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Velmi bych se vymezil proti zmiňované představě, že šiřitelé manipulativního obsahu a dezinformací na internetu jsou pouze nějací ekonomičtí a sociální lúzři. Pokud zase přejdu z online prostředí do offline světa, tak to zdaleka nelze říct ani o účastnících a účastnicích zmíněných demonstrací. Hlavním pojítkem mezi nimi je naštvání na systém nebo negativní vymezení vůči němu,“ připomněl Mareš.

Šiřitelé dezinformací mohou být bez ohledu na svou ekonomickou situaci naštvaní na vládu a na systém a kritizovat naši vládu a náš model demokracie, aniž by k tomu měli nějaké podněty z Moskvy nebo z Pekingu. Ti samí lidé často jedním dechem kritizují vládu ČR za covidové restrikce a za podporu Ukrajiny ve válce. Oboje je podle nich špatně.

„Lze to také interpretovat tak, že hlavním cílem bylo oslabit autoritu systému a vlády celkově. Je už jedno, jestli je tím nástrojem odpor k očkování nebo k lockdownům, či k zahraničněpolitické orientaci Česka na Západ. Můžeme tam vidět i kritiku Evropské unie, že si zasedla na Sputnik V a diskriminuje ho proti západním vakcínám,“ poznamenal Mareš s tím, že nemálo těchto lidí patří mezi tak skalní odpůrce našeho systému, že je nepřesvědčí sebedelší diskuse a argumentování.

Kupříkladu lidé, kteří měli obavu z migrační vlny, byli podle Mareše schopni věřit i často zmiňované fotomontáži českého vlaku spojeného s davem lidí kdesi v Asii, u které bylo možné se dočíst, že se jedná o vlaky uprchlíků, které do Česka stěhují Němci. Mareš prozradil, že ho překvapilo, kolik lidí této fotomontáži bylo ochotno věřit.

Podle Mareše platí, že dezinformaci může vytvořit člověk či lidé nějakým způsobem propojení kupříkladu s Ruskou federací, ale že tyto dezinformace si od jistého okamžiku žijí vlastním životem a obohacují a šíří je lidé, kteří už vazby na Rusko nemají, „jen je štve jejich (česká) vláda“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže podle tohoto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 10.12.2022 15:52:18
dalšího exota, vše bude v pořádku, když budeme na slovo poslouchat , nebudeme remcat a hlavně nepřemýšlet o tom co nám vláda říká a do čeho nás nutí, abychom tím neprospíváli Rusku, nedej bože Čine. Jestli tohle učí na fakultě, nemůžeme se divit tomu, co za nepoužitelná motovidla z ní vychází.... Ano, žijeme si dobře, když se tu dokáže uživit takové pako jako Mareš.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…