Proti vládě se zřejmě bude protestovat v Bruselu. Jourová měla porušit slib

16.05.2014 20:09

Místní akční skupiny (MAS) dostanou zřejmě o třetinu méně peněz, než měly slíbeno. Vláda má dát na rozvoj venkova přibližně 20 miliard korun, což je podle Sdružení místních samospráv o třetinu méně, než slibovala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. MAS tak prý zvažuje protestní akce.

Proti vládě se zřejmě bude protestovat v Bruselu. Jourová měla porušit slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Na tiskové konferenci to uvedli poslanci z klubu TOP 09 a Starostů Věra Kovářová a Stanislav Polčák. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) podle nich slíbila 27 miliard korun. MMR nadále usiluje o to, aby se pro akční skupiny uvolnila původně ohlášená částka, sdělil úřad. Místní akční skupiny jsou společenstvím lidí, neziskových organizací, podnikatelů a veřejné správy, které spolupracují na rozvoji venkova a zemědělství. Kovářová kvůli nim v březnu ve sněmovně ministryni Jourovou interpelovala.

Ministryně jí tehdy odpověděla, že MMR jde do konečného vyjednávání s návrhem na minimálně 20 miliard z kohezní politiky a sedm miliard ze zemědělské politiky. Podle poslanců však například Ministerstvo průmyslu a obchodu peníze pro MAS odmítlo vyčlenit. „Je to veliká škoda, protože místní akční skupiny se velmi osvědčily v minulém programovém období," řekla Kovářová. Představitelé MAS prý zvažují, že budou proti postoji ministerstev protestovat v Česku i v Bruselu.

Může dojít opět k problémům s čerpáním dotací

Podle mluvčí MMR Radky Burketové se stále ještě jedná o penězích pro akční skupiny od ministerstev zemědělství a průmyslu a obchodu. V příštím týdnu bude kvůli tomu ministryně Jourová jednat s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Podpora jednotlivým místním akčním skupinám bude limitována tím, kolik jich získá certifikaci Ministerstva zemědělství, upozornila mluvčí.

Sdružení místních samospráv už ve čtvrtek uvedlo, že MPO odmítá jednat o zapojení MAS do připravovaného operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. To podle sdružení může způsobit neschválení programu, zdržení v čerpání peněz i hrozbu vracení velké části peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…