Protiústavní. Jiří Čunek má jasno. Začít šetřit u důchodců? Také špatně

08.03.2023 16:36

„O protiústavnosti jsem přesvědčen,“ prohlašuje senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) o schválení valorizace důchodů. Úpravu státního rozpočtu považuje za nutnou, nemělo se ale začínat u důchodců. Kdyby důchodci viděli, že se škrtá i jinde, přijali by to lépe. Vláda by měla začít snižovat napětí mezi generacemi, míní.

Protiústavní. Jiří Čunek má jasno. Začít šetřit u důchodců? Také špatně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Já osobně budu hlasovat proti tomuto zákonu,“ prohlásil Jiří Čunek dnes v Senátu Parlamentu ČR. Způsob, jímž v parlamentu došlo k schválení upravených parametrů valorizace důchodů, považuje za neústavní.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí
Podotýká, že každý soud si samozřejmě může jakýkoliv zákon vyložit jinak, vzhledem k tomu, že není možné, aby existovaly zákony pro každý specifický případ. Ve stávajících zákonech je však dle něj tolik nejasností, že výklady soudů se pak diametrálně různí, a tyto nejasnosti by se měly zkoušet odstraňovat. Připomíná větu, která rezonovala napříč českými médii, že „polovina ústavních právníků říká ano, a polovina říká ne“. „Jestli jsou to opravdu poloviny, to já nevím,“ přiznává. „Jisté je, že už to, že vznikne tak velká pochybnost, je podle mého názoru špatně,“ míní Čunek.

Proti tomuto zákonu bude hlasovat, přestože si myslí, že úprava státního rozpočtu a škrty jsou namístě. Říká však, že v politice v dnešní době vládnou hlavně symboly – a začít právě škrty u důchodců není dobré. Jako první se podle Čunka měly zmrazit superhrubé mzdy. Vytvořil by se tak polštář pro snížení státního dluhu. Až pak by bylo možné pokračovat právě například škrty u důchodců. Kdyby lidé viděli, že se šetřit začíná v celém systému, přijali by dle jeho slov zákon lépe. „Morální apel ze strany starobních důchodců by nebyl tak silný, protože by viděli, že se bude brát všem, a to teď nevidí,“ podotkl Čunek.

„Jsem přesvědčen, že to bylo chybné rozhodnutí vlády, byť věcně správné,“ kritizuje. Začít změnou zákona o snížení valorizace důchodů, aniž by se schválily i ostatní změny a škrty, považuje za nesprávné. Vidí v tom i důvod, proč se skupiny staví proti sobě a společnost se tak stále víc rozděluje.

Čunek je podporovatelem systému, kdy ti, co pracují, podporují ty, co jsou v důchodu. Je to podle jeho slov trvale udržitelný systém, pokud je správně rozložena základna pyramidy. Teď však, z pohledu narozených dětí za rok, je tato pyramida v nerovnováze. „Neustále vymíráme,“ poznamenal. Tento systém by měl pomáhat generovat chuť státu zlepšit prorodinnou politiku a aby se lidé nemuseli bát o to, že jednou nebude ani na jejich důchody.

„Šetřit se bude muset, ale mělo se začít naráz. O protiústavnosti jsem přesvědčen.“ Z těchto důvodů je Čunek proti zmíněnému zákonu. Předpokládá nicméně, že zákon projde. Vyzývá proto aspoň vládu, ať podnikne i ty další kroky co nejrychleji a sníží tak napětí mezi generacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dnešním dnem jsme skončili jako právní demokratický stát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 08.03.2023 17:38:40
Právě to odhlasovali. 46 senátorů pro, 12 statečných proti. Nejvýstižněji toto zničení právního demokratického státu zdůvodnil předseda Senátu Vystrčil a to přibližně slovy, že když jde o zájem všeho lidu, musí právní stát stranou. Doufám, že novináři nebo jiní budou mít přesné znění tohoto výroku. Mám za to, že něco podobného ani Gottwald nepředvedl v r. 1948. Senát jako ochránce demokracie a právního státu skončil. Není už žádný důvod k jeho existenci.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…