Protiústavní mise na Slovensko: Senát spor odložil na příští týden

08.12.2011 13:42

ČSSD se zatím nepodařilo v Senátu prosadit, aby horní komora označila vládní rozhodnutí o vyslání armádních lékařů na Slovensko za protiústavní. Po dvouhodinových slovních přestřelkách mezi sociálními demokraty a zástupci vládní koalice dnes nakonec horní komora rozhodnutí odložila do příští středy. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jakékoli pochybení vlády odmítl, snahu ČSSD označil za "odborářskou akci v senátním hávu". Podle předsedy senátorů ODS Richarda Svobody by takový verdikt příslušel pouze Ústavnímu soudu.

Protiústavní mise na Slovensko: Senát spor odložil na příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) namítal, že Senát by měl dostát své roli strážce ústavnosti. Zpochybňoval Vondrovo prohlášení, že lékaři byli vysláni na vojenské cvičení v rámci pravomocí vlády. Podle Štěcha odjeli na žádost slovenské vlády o humanitární pomoc, aby zastoupili "práci odmítající slovenské lékaře", což by měl schválit parlament. Vláda se ale rozhodla obejít Senát s jeho levicovou většinou, protože by nemusela získat jeho souhlas, uvedl Štěch.

Senátor za ODS Tomáš Töpfer kvůli tomu vyzval Štěcha k rezignaci. "Člověka, který své odborové a stranické zájmy povýší nad mravnost, já si vážit nemohu. Člověk, který má narušenou tuto hierarchii hodnot, nemůže podle mně zastávat druhou nejvyšší ústavní funkci," prohlásil Töpfer. Štěch jeho vystoupení označil za "umělecko-divadelní vložku" a prohlásil, že dostál svým ústavním povinnostem. Podle něj by všichni členové Senátu měli dbát na dodržování ústavy

"Vláda rozhodla o vyslání skupiny vojenských lékařů na území Slovenské republiky, aniž by byl naplněn kterýkoli z důvodů stanovených v ústavě, tedy mimo svoji samostatnou působnost," citoval z navrženého usnesení Senátu jeho předseda Milan Štěch (ČSSD). "Zvoleným postupem vlády byla porušena Ústava České republiky," dodal.

Mise lékařů na Slovensku je prý v pořádku ústavně i lidsky

"Já ta slova musím v plném rozsahu, naprosto, zcela zásadně odmítnout. Ústava v žádném případě porušena nebyla," kontroval na Štěchovo prohlášení Vondra. Podle něj bylo cvičení s názvem Slovenské zdraví 2011 řádně dohodnuto se slovenskou stranou. Vondra podotkl, že rozhodnutí o vyslání na cvičení v cizině je podle ústavy v kompetenci vlády, která o něm informuje parlament dodatečně, což se stalo.

"Vládní rozhodnutí bylo správné z ústavního i lidského hlediska," uvedl Vondra s připomenutím, že čeští lékaři poskytli péči v 91 urgentních případech.

Svoboda poznamenal, že slovenská mise lékařů je sociálními demokraty interpretována "málem jako vojenská intervence".
"Usnesení je výlučně politicky motivováno, pochází z dílny Lidového domu, nebylo řádně projednáno a činí ze Senátu oranžovou hlásnou troubu odborářského vidění světa," prohlásil předseda senátorů ODS. Jejich klub pak ve svém usnesení mimo jiné konstatoval, že "útok na vyslání českých lékařů na Slovensko některými sociálně-demokratickými senátory a jejich tvrzení, že jde o 'vojenskou operaci' je cynickým pokusem o diskreditaci mezinárodní reputace ČR ve jménu falešné odborářské solidarity".

Spor byl přerušen do příštího týdne na žádost předsedkyně senátorů TOP 09 a STAN Soni Paukrtové, aby tvrzení o neústavnosti mohly nejdříve projednat senátní výbory pro obranu a ústavně-právní. Odklad byl schválen nejtěsnější většinou 34 ze 66 přítomných senátorů, když jej kromě koaličních a lidoveckých senátorů podpořilo i šest sociálních demokratů.

Související:
Vláda schválila vyslání vojenských lékařů na pomoc Slovensku
Kdo jde na Slovensko, je ubožák. Varování lékařům z vysokých míst
Vláda poslala lékaře na Slovensko protiústavně, tvrdí Štěch 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…