Prověřte soudcovskou kastu! Polská vláda pohodlně schválila kritizovaný zákon

20.07.2017 16:16

Dolní komora polského parlamentu jasnou většinou odhlasovala kontroverzní zákon o nejvyšším soudu, za který si Polsko vyslechlo kritiku např. od partnerů z EU. Nejhlasitěji ovšem protestuje polská opozice.

Prověřte soudcovskou kastu! Polská vláda pohodlně schválila kritizovaný zákon
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Server polského deníku Gazeta Wyborcza oznámil, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost prosadila zákon o změnách, které čekají nejvyšší soud republiky. Pro zákon hlasovalo 235 poslanců Sejmu, dolní komory parlamentu, proti zákonu hlasovalo 192 poslanců a 23 zákonodárců se zdrželo.

Před polským parlamentem se sešli odpůrci zákona, kteří apelují na prezidenta Andrzeje Dudu, aby zákon vetoval. Před budovou Sejmu se však objevila také menší skupina příznivců vládní strany Právo a spravedlnost. Podporovatelé vlády nesli v rukou transparenty, na nichž požadovali „plné prověření soudcovské kasty“. Bezpečnost stoupenců vládního zákona střeží policie.

Celý článek v polštině naleznete zde.

Většina demonstrantů stojících před Sejmem je však proti tomuto zákonu a poslancům se nesou do oken výkřiky „hanba, hanba“. Odpůrci zákona mají strach o další vývoj demokracie ve své zemi, protože oslabení nezávislosti soudů je v rozporu s demokratickým vyvažováním moci zákonodárné, výkonné a soudní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…