Průšvih. Měnová krize v ČR na spadnutí. Může za to Fiala, zní nahlas

18.08.2023 16:13 | Monitoring

Množí se úvahy, že se česká koruna může proměnit v toxickou měnu a zřítit se do krize. Už kvůli celé řadě kroků vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Největší japonská investiční banka Nomura tvrdí, že především v případě Brazílie a České republiky narostlo riziko měnové krize nejvýrazněji.

Průšvih. Měnová krize v ČR na spadnutí. Může za to Fiala, zní nahlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Česká národní banka drží už víc než rok úrokové sazby na 7 procentech a ačkoli se vedou diskuse o tom, zda by bylo na místě sazby ještě zvýšit, podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy teď českou ekonomiku oslabují spíše kroky Fialovy vlády.

„Ohledně měnové politiky České národní banky (ČNB) se vede spíš už jen jemná debata, zda ještě poněkud zvýšit sazby z dnešní už velmi vysoké úrovně. Naproti tomu leckteré rozhodnutí na poli rozpočtové politiky vyvolává údiv a znepokojení: Namísto výrazných úspor byla letos vyhlášena zbytečně plošná opatření na pomoc s drahými energiemi, bez jakéhokoli zásahu prošly rychlé valorizace penzí, bylo zavedeno výchovné, za své vzala elektronická evidence tržeb a byly zesíleny daňové výjimky v oblasti DPH a zdanění podnikatelů. Česká fiskální politika tak – bez ohledu na diplomaticky formulované obavy ze strany představitelů ČNB – táhne ekonomiku přesně opačným směrem než politika měnová. Bude-li tato nekonzistence sílit, koruna se investorům skutečně může začít zdát toxická,“ napsal Skořepa v textu pro server E15.cz.

O hrozící krizi hovoří již podruhé za necelý rok největší investiční banka Nomura. V listopadu 2022 varovala, že Česko patří k zemím, které mohou spadnout do měnové krize. V srpnu 2023 se prý toto riziko ještě zvýšilo.

„Sedmi zemím – Egypt, Rumunsko, Srí Lanka, Turecko, Česká republika, Pákistán a Maďarsko – v současnosti hrozí měnová krize. Od naší poslední aktualizace v květnu 2022 se skóre zvýšilo ve 22 z 32 zemí, v čele s Českou republikou a Brazílií,“ uvedla Nomura, která prý sbírá data ze 32 zemí posledních 26 let a dokázala úspěšně předpovědět 61 procent měnových krizí na základě tzv. Damoklova skóre, které hrozí velkými problémy, pokud u dané země překročí stovku. A to se teď stalo nejen v Česku.

 Obdobné varování zaznělo už v listopadu 2022. I tady varování japonské banky zdvihla česká média, server novinky.cz nevyjímaje.

„Z trojice Česko, Rumunsko, Maďarsko si zejména měna Maďarska letos (na podzim 2022) nevede dobře. Forint ztrácí od začátku roku vůči americkému dolaru skoro 19 procent. Maďarská centrální banka se snaží oslabování měny tlumit prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, čímž bojuje také proti vysoké inflaci. Vůči dolaru letos ale klesly i měny Rumunska (leu) a Česka (koruna). V případě koruny se jedná o propad kolem osmi procent. Česká národní banka v posledních měsících výrazně intervenuje na devizovém trhu proti dalšímu oslabování koruny,“ napsal server Novinky.cz s odvoláním na agenturu Bloomberg.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nomura je na bankroty odborník, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 18.08.2023 18:34:59
hospodařením v IPB dokázala okolo roku 2000 vytvořit ztrátu 120 miliard. My do vás to euro nacpeme, když to nejde horem, zkusíme to spodem.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…