Průšvih ruské armády: Ukrajinci zničili vojáky, kteří hlídali Kaliningrad

30.10.2022 20:21

Zdá se, že Rusové sáhli k další změně ve velení operací ve válce na Ukrajině, o které se v ruských médiích důsledně hovoří jako o „speciální vojenské operaci“, nikoli jako o válce. Podle serveru Moscow Times z velení zmizel generálplukovník Alexandr Lapin, který velel skupině vojsk „Střed“ a měl na starosti východ Ukrajiny, kde Ukrajinci v rámci protiofenzivy dosáhli v posledních týdnech nemalých úspěchů a osvobodili tisíce kilometrů své vlasti. A právě to se pravděpodobně Lapinovi stalo osudným. Jenže Rusko má podle všeho víc problémů...

Průšvih ruské armády: Ukrajinci zničili vojáky, kteří hlídali Kaliningrad
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Stratég a nedávno penzionovaný generálmajor australské armády Mick Ryan v komentáři pro australskou stanici ABC napsal, že Rusové dlouhé týdny od počátku svého vpádu na Ukrajinu ignorovali zásadní věc. Jednotné velení, které koordinuje všechny válečné operace. Existovalo několik vojenských uskupení s vlastními veliteli na severu Ukrajiny, na východě Ukrajiny i na severu země, která spolu nekoordinovala svůj postup.

Změnilo se to až v dubnu, kdy se velitelem ruských agresorů stal veterán z války v Sýrii Alexandr Dvornikov. Jenže ten všechnu svou sílu napjal na získání Donbasu a navzdory velké dělostřelecké převaze nedokázal se svými vojáky dosáhnout větších úspěchů.

Proto bylo rozhodnuto, že se ruské síly rozdělí na skupinu armád „Střed“, které měl velet Alexandr Lapin, a skupinu armád „Jih“, jíž velel generál Sergej Surovikin. Další série porážek však dovedla Kreml k rozhodnutí, že vrchním velitelem všech sil se stane Surovikin, který si mezi svými vojáky vysloužil přezdívku „surový“.

„Realita je taková, že pravděpodobně neexistuje žádný ruský generál, který by mohl zvrátit situaci na Ukrajině... Hlavní příčinou neúspěchu ruské invaze byla špatná strategie. Jádrem této špatné strategie byly špatné předpoklady a zásadní nesoulad mezi požadovanými politickými výsledky a dostupnými vojenskými prostředky,“ napsal Mick Ryan.

Podle serveru Moscow Times teď Lapin přišel o velení skupině vojsk „Střed“.

Lapina prý kritizovali zakladatel tzv. Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

To, že Rusové mají při vedení války na Ukrajině celou řadu problémů, dokládá i informace magazínu Forbes, podle které ukrajinská armáda dokázala zničit dvanáct tisíc vojáků, kteří ještě před invazí na Ukrajinu kontrolovali Kaliningradskou oblast. Teď tedy tuto oblast, tuto ruskou enklávu, téměř nikdo nekontroluje.

„11. armádní sbor z Kaliningradu... se stal potravou pro děla ukrajinské armády, která byla na papíře slabší než ruská armáda. Nyní je Kaliningrad téměř bezbranný a hrozba, kterou jednotky v oblasti kdysi představovaly pro NATO... se vypařila,“ napsal Forbes.

11. sbor prý utrpěl těžké ztráty při bojích v Chersonské oblasti. Tento sbor prý sice možná přežije, ale v tuto chvíli je ukrajinskou armádou natolik zdecimován, že v dalších bojích ho nelze využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…