Průšvih s imigranty, mnohem horší než v roce 2015. Europoslanec Vondra s obavami sleduje boj na řecké hranici

02.03.2020 17:40

Situace na hranicích Turecka s Řeckem a Bulharskem je ve stínu pozornosti, kvůli epidemii koronaviru, všímá si europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Migrační krize má přitom, podle jeho slov, výbušnější potenciál než v roce 2015. Také ve spojení s šířením koronaviru.

Průšvih s imigranty, mnohem horší než v roce 2015. Europoslanec Vondra s obavami sleduje boj na řecké hranici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Krize podle Vondry eskalovala před týdnem. „Asad podporovaný Ruskem čistí severozápad Sýrie (Idlíb) od sunnitských muslimů. Nejen od radikálů. Ode všech, protože sám je šiíta a potřebuje změnit demografii země, aby se udržel u moci. Do pohybu se dal další milión Syřanů. Směřují do Turecka, kde jsou jich v táborech už 4 milióny z minulé války,“ popisuje aktuální situaci na syrské frontě europoslanec.

Turecko se kvůli tomu dostalo se Sýrií do války. Jako člen NATO očekává podporu, které se mu ale nedostává. „Proto Erdogan ve čtvrtek oznámil, že už nebude bránit cestě migrantů dál na západ. Dohoda s EU z roku 2016 je zpochybněna. Z Istanbulu vyjíždějí od pátku k řeckým hranicím kolony autobusů. Pod náporem člunů jsou řecké ostrovy,“ dodává Vondra s tím, že jen za celý loňský rok se touto cestou dostalo v „běžném“ režimu do Řecka 65 tisíc lidí. Teď stejný počet lidí vyrazil k hranicím za jediný víkend.

V davu proudících jsou nejen Syřané, ale i Afghánci. Aktuální podpis mírové dohody s Tálibánem a předpokládaný odchod amerických vojáků a jejich spojenců (včetně nás) povede podle něj k útěku těch Afghánců, kteří spojencům pomáhali. V zemi se nebudou cítit bezpečně.

„A konečně v pohybu jsou také Íránci. Írán je jedním z epicenter koronaviru,“ zdůrazňuje a připomíná, že tamní teokratický režim má špatný zdravotní systém a není tam ani řádná evidenci nemocných. Také proto se tam prý statistiky o smrtelnosti nákazy koronavirem liší. Zatímco v Číně, Koreji nebo Itálii se pohybuje kolem 2 %, v Íránu je to 3× víc. „Nemocných je tam daleko víc, než vědí úřady. Nemoc kosí i nejvyšší představitele,“ zmiňuje.

Migrační proud ve spojení s koronavirem je tak podle Vondry doslova výbušná směs a EU stojí před těžkou zkouškou. „Frontex je zcela neschopný. Musíme přitom pomoct Řecku, Bulharsku a dalším nárazníkovým státům neprodyšně uzavřít a ochránit hranici. A s Tureckem musíme spolupracovat, jakkoli se leckomu vyděračská taktika Erdogana nelíbí,“ uzavírá poslanec Evropského parlamentu Vondra, podle nějž je Turecko klíčový nárazníkový stát. Jiná racionální možnost podle jeho názoru není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…