Průzkum: Merkelová začíná ztrácet náskok

07.09.2017 8:49

Z Německa přichází aktuální průzkum veřejného mínění, který ukazuje, že ještě nedávný patnáctiprocentní náskok CDU na SPD se začíná povážlivě tenčit. Opatrně jásat mohou příznivci Alternativy pro Německo (AfF).

Průzkum: Merkelová začíná ztrácet náskok
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Sedmnáct dní před volbami do Bundestagu ještě není nic rozhodnuto. Aspoň podle včerejšího zveřejnění výsledku průzkumu YouGov, který probíhal mezi čtvrtým a šestým zářím na vzorku dvou tisíc respondentů. Průzkum probíhal jen dva dny poté, co se v televizní debatě společně střetli kancléřka Angela Merkelová a předseda SPD a někdejší šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Ačkoli mělo jít o duel mezi dvěma uchazeči o pozici kancléře, šlo podle německých médií spíše o „duet“.

Obě politické strany poslední čtyři roky působí v rámci společné vládní koalice a názory Merkelové a Schulze se v podstatě shodují ve všech hlavních tématech. Schulz je obecně považovaný za lepšího rétora než Merkelová, ale v nedělní debatě tuto svoji výhodu příliš nevyužil. Přestože debata se nesla v korektním duchu a neměla jednoznačného vítěze, na základě výsledků průzkumu YouGov v očích voličů uspěl více Schulz.

CDU se sice stále drží na prvním místě, když by ji volilo 34 % lidí, ale náskok na druhou SPD se z ještě nedávných čtrnácti až patnácti procent snížil na deset procent. Pokud by křesťanští demokraté dosáhli tohoto výsledku i 24. září u voleb, v podstatě by kopírovali svůj volební zisk z předchozích voleb v roce 2013, kdy vyhráli německé parlamentní volby se 34,1 %. Naproti tomu 24 % pro socialisty by znamenalo v porovnání s minulými volbami pokles o téměř dvě procenta.

Stále přitom není jasné, jaká po volbách vznikne kolace. Nabízí se pokračování té stávající, ale ve hře je také koalice ve složení CDU a Svobodná demokratická strana (FDP), která již vládla po volbách v roce 2009. Tehdy ovšem němečtí svobodní získali téměř patnáct procent a dosáhli tak svého nejlepšího volebního výsledku ve své historii. Aktuálně to pro FDP tak optimisticky nevypadá a dělí se s 9 % o třetí místo s Levicí. I to by však byl pro stranu úspěch, protože v roce 2013 získala jen 4,8 % a do Bundestagu se vůbec nedostala.

Na druhé místo se krůček po krůčku „prodrala“ Alternativa pro Německo (AfD), která se s 11 % pomalu přibližuje ke svým doposud nejlepším výsledkům z loňských průzkumů. Je tak téměř jisté, že AfD minimálně zdvojnásobí svůj volební zisk z roku 2013, kdy několik měsíců po svém založení získala 4,7 % a jen těsně jí unikl premiérový vstup do Bundestagu. Do Bundestagu by se vedle CDU, SPD, AfD, FDP a Levice dostali také Zelení, kteří jsou zatím na sedmi procentech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…