Průzkumy ČT? Ani nos mezi očima, udeřil Vondra. Dodal důkaz

25.03.2021 9:41

Agentura Kantar v průzkumu pro Českou televizi uvedla, že pokud by volby proběhly v únoru letošního roku, vyhrála by koalice Pirátů a STAN se ziskem 34 procent. Hnutí ANO by skončilo druhé se ziskem 22 procent a na posledním stupínku vítězů politického závodu by se ocitla pravicová koalice Spolu - koalice ODS, lidovců a TOP 09. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) si z toho však velkou hlavu nedělá. Agentuře Kantar prý nevěří ani nos mezi očima. Zde je důvod.

Průzkumy ČT? Ani nos mezi očima, udeřil Vondra. Dodal důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Únorový průzkum agentury Kantar ukázal, že byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš sesazen z trůnu hegemona české politické scény. Zatímco v roce 2017 získal Babiš ve volbách přes 29 procent hlasů a druhá ODS jen něco málo přes 11 procent, v únoru 2021 by Babiš získal 22 procent hlasů a zaostal by za koalicí Pirátů a STAN, která by obdržela 34 procent. Třetí pravicová koalice Spolu by získala 17,5 procenta hlasů a skončila by třetí.

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ale v rozhovoru pro Echo24.cz naznačil, že konkrétně z tohoto průzkumu si mnoho nedělá.   

„Tak zaprvé: Kantaru nevěřím nic, ani nos mezi očima. Pavel Ranocha, který v Kantaru vede tým na měření politických preferencí, je pro mě nedůvěryhodná osoba. V posledních parlamentních volbách nás podstřelovali a už tehdy začali nadhodnocovat Piráty. Do europarlamentu před dvěma lety přisuzoval Kantar nám 12,5 a Pirátům 17,5 procenta, dobře si to pamatuji. Šílená manipulace. Výsledek byl samozřejmě jiný a Piráty jsme předstihli. Stejný příběh byl loni při krajských volbách, kdy nám Kantar předpovídal 15 procent a Pirátům 20. Nakonec jsme byli druzí a Piráti třetí. Souvisí to zřejmě i s tím, komu fandí zadavatelé,“ uvedl Vondra.

V této souvislosti uhodil i na Českou televizi, respektive na moderátora Václava Moravce, který průzkumy Kantaru prezentuje ve svých Otázkách.  

„Je nejvyšší čas, aby Česká televize Kantaru vypověděla smlouvu. Pavel Ranocha je častým hostem u Václava Moravce, ten s Ranochou zachází jako s váženým sociologem a analytikem. Já tvrdím, že tento sociolog se ve všech posledních volbách spletl. A vidím, že jak se blíží letošní volby, u Kantaru se znovu neuvěřitelně rozevírají nůžky mezi Pirátskou stranou a námi. Samozřejmě, že v takové situaci může zafungovat efekt nabalující se sněhové koule. Lidé rádi jdou za vítězem,“ zdůraznil Vondra.

Volby proběhnou až za více než půl roku a nálady voličů se mohou posunout. Marketingový tým Andreje Babiš ještě nespustil svou kampaň. Pokud se vládě podaří urychlit očkování, dá se předpokládat, že toho Babiš v kampani využije.

Přesto se nabízí srovnání předvolebního průzkumu Kantaru z roku 2017 s výsledkem říjnových voleb z téhož roku.

V červenci 2017 agentura Kantar v průzkumu pro ČT předpovídala, že volby vyhraje hnutí ANO s předpokládaným ziskem 33,5 procenta. Druhá ODS měla dostat 11 procent. Komunisté měli dostat asi 10,5 procenty, ČSSD 10 procent, TOP 09 měla získat 7,5 procenta. Stejného výsledku mohla dosáhnout tehdy uvažovaná koalice lidovců a STAN. Na 7,5 procenta se prý mohl těšit i Tomio Okamura a jeho hnutí SPD. Piráti podle červencového průzkumu agentury Kantar měli dostat jen asi 4 procenta hlasů a měli zůstat mimo Sněmovnu.

Průzkum agentury Kantar z července 2017

Volební realita pak byla poměrně odlišná. Andrej Babiš se svým hnutím ANO získal přes 29 procent hlasů, u druhé ODS se agentura poměrně trefila, ale s Piráty už byla hodně vedle. Piráti získali 10,8 procenta hlasů.

Tomio Okamura získal 10,6 procenta hlasů, komunisté 7,8 procenta, ČSSD 7,3 a lidovci a TOP 09 jen těsně překonali 5 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…