Průzkumy se spletly! Pokud vyhraje v USA Biden, bude mít problémy

05.11.2020 17:02

Demokraté ve Spojených státech sice s nadějí vyhlížejí zvolení svého kandidáta Joea Bidena, zklamání ale zažívají v obou komorách Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů sice udrží početní převahu, ale místo plánovaného polepšení přijdou o sedm křesel. V Senátu potom demokraté nezískají většinu, jak naznačovaly předvolební průzkumy.

Průzkumy se spletly! Pokud vyhraje v USA Biden, bude mít problémy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Sčítání hlasů do stočlenného Senátu ještě není u konce, ale podle předběžných výsledků se republikánům podaří udržet většinu a oproti předvolebním predikcím přijdou jen o jedno křeslo. Právě Senát je přitom pro prezidentský úřad klíčovou institucí, protože jen se souhlasem horní komory může prezident jmenovat a odvolávat ministry a vysoké státní úředníky včetně soudců nejvyššího soudu. 

„Demokraté vstupovali do voleb s nadějí, že odmítnutí Donalda Trumpa jim otevře cestu k opětovnému získání moci ve Washingtonu. Své modré vlny se ale nedočkali. Prezident i republikánští kongresmani se vzepřeli průzkumům a z volebních soubojů o Bílý dům a kontrolu nad Senátem udělali drama,“ píše podle informací serveru iDNES.cz agentura Bloomberg.

Demokraté doufali, že si v Senátu zajistí většinu, což případnému novému prezidentovi Joeu Bidenovi umožní lépe schvalovat svůj program. V případě vítězství Donalda Trumpa by mu alespoň mohli být silnou opozicí. Teď to spíše vypadá, že Senát s republikánskou většinou může zle zatápět Bidenovi.

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Podobné zklamání zažívají demokraté také ve volbě do dolní komory Kongresu. Tam sice nadále budou mít početní většinu, před volbami ale doufali, že si ve Sněmovně polepší až o patnáct křesel, místo toho o sedm přišli. Poměr sil se tedy v Kongresu příliš nezměnil, což je pro republikány nečekaný úspěch.

„Je to výsledek, který maří touhy demokratů prosazovat svoji odvážnou novou agendu, povzbuzuje republikány a bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentský souboj, potvrzuje stranický pat,“ píše agentura AP.

Ukázalo se, že předvolební průzkumy se nevyplnily ani v jedné ze sledovaných oblastí. Demokraté měli podle průzkumů vylepšit svoji pozici ve Sněmovně, získat většinu v Senátu a pohodlně zvítězit v prezidentské volbě. Nic z toho se nestalo, ačkoliv se možná demokrat Joe Biden nakonec stane prezidentem, rozhodně nepůjde o hladké vítězství.

Předpovědi byly letos ztíženy zejména komplikovaným procesem, kdy kvůli pandemii koronaviru velká část voličů využila možnost korespondenčního hlasování. „Zdá se, že Donald Trump je fenomén, který nelze v průzkumech přesně podchytit. Stejně jako u řady dalších záležitostí spojených s Trumpem existují jiná pravidla i pro volby, když na lístku stojí jeho jméno,“ prohlásil Christopher Borick z Muhlenbergova institutu veřejného mínění.

Objevila se také teorie „stydlivých voličů Trumpa“, podle které lidé v průzkumu uvedli jméno Joea Bidena kvůli společenskému tlaku v okolí. V anonymitě u volební urny ale nakonec zvolili současnou hlavu státu Donalda Trumpa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…