Prymula v ČT: Všechna nynější opatření jsou na čtrnáct dnů. Pokud dojde k oploštění křivky, budou zrušena

22.09.2020 19:46

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (nestr. za ANO) v pořadu Interview na ČT24 promluvil o nutnosti uzavření barů a restaurací už od 22.00 hodin, které se dá ekonomicky ustát. Toto opatření je podle něj dočasné. „Chceme ho vyhlásit jenom na čtrnáct dnů, pokud dojde k oploštění křivky, budou opatření zrušena,“ uvedl Prymula. Pokud se budou lidé chovat zodpovědně, další zpřísnění protiepidemických opatření přijít prý nemusí. Kromě toho prozradil, zda si s premiérem Andrejem Babišem (ANO) předem vyjasnil, do čeho mu smí mluvit a do čeho ne, aby nenarazil jako jeho předchůdce.

Prymula v ČT: Všechna nynější opatření jsou na čtrnáct dnů. Pokud dojde k oploštění křivky, budou zrušena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Některá rozhodnutí nyní již exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) premiér kritizoval a měnil za pochodu. Z toho Prymula ve svém případě obavy nemá: „Pan premiér veřejně deklaroval, že do opatření už hovořit nebude, že je to čistě na rozhodnutí epidemiologů a mém,“ uvedl.

Jeho cílem je zastavit současnou epidemii: „Pro mě je to prvořadý úkol, až pak budu mluvit o tom, jak řídit resort, a až nakonec řešit, jestli budu u Babiše v žebříčku nejlepších ministrů druhý nebo třetí,“ pousmál se nad otázkou, zda mu nevadí, že premiér vyzdvihl Adama Vojtěcha jako dosavadního nejlepšího šéfa resortu zdravotnictví.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Bude Prymula pokračovat i poté, co se koronavirová epidemie zvládne? „Příští rok jsou parlamentní volby, nevím, zda budu pokračovat dál. Jsem nastaven na kratší časový úsek a chci podat maximum úsilí, abych epidemii zastavil,“ řekl odhodlaně s tím, že nyní se chce vyvarovat dalších spekulací.

Na přetřes přišly vztahy Prymuly a Vojtěcha, které se zdály na Ministerstvu zdravotnictví napjaté a kvůli nimž Prymula resort opustil. Umí si prý představit, že by měl nyní Vojtěcha ve svém poradním týmu: „Napjaté vztahy byly spíš s jeho okolím. My jsme dnes spolu přátelsky a korektně hovořili,“ uvedl s tím, že společnou spolupráci na ministerstvu vítá.

Co bude dál s funkcí vládního zmocněnce pro vědu a výzkum? „Zatím nemám informace o tom, kdo by se tam měl posunout. Nebo jestli místo zůstane prázdné. Uvítal bych, kdyby se obsadilo,“ podotkl Prymula. Ta pravá osoba na tuto funkci se podle něj hledá.

Co se týká aktuálních čísel počtu nově nakažených, vnímá prý Prymula „světlo na konci tunelu“: „Je zde určitý záblesk toho, že by křivka nakažených nemusela být tak katastrofická. Když se podíváme na exponenciální nárůst, který byl původně spočítán z čísla přes tři tisíce, tak nyní vidíme, že několik dnů se to na tuto hodnotu nedostane. Naplňuje mě to optimismem,“ sdělil Prymula, který věří, že lidé pochopili rizika a jsou zodpovědnější.

V takovém případě by podle něj nebylo pak nutné dělat další dramatická opatření, byť již u prvního opatření je mu vyčítáno, že zruinuje české restaurace a bary. „Já si myslím, že omezení zavření ve 22.00 hod. nutné je. Každá hodina navíc znamená, že lidi víc pijí a má to jakýsi dojezd. Kdyby se zavřely bary a restaurace ve dvanáct v noci, tak si tam lidi ještě nakoupí a tráví další dvě hodiny kolem těchto zařízení,“ popsal Prymula, proč jsou tyto hodiny rizikové.

„Abychom ekonomiku opravdu nezruinovali, tak toto opatření není tak zásadní a dá se ustát. Ekonomické dopady nějaké budou, ale měly by být v nějakém modelu kompenzovány,“ sdělil ministr zdravotnictví.

Další opatření týkající se akcí a sportu zatím neupřesnil: „Tato opatření budou teprve vyhlášena zítra ve 13.00 hod. S platností od čtvrtka 24. září,“ podotkl.

A dodal důležitou informaci: „Všechna ta opatření, která nyní vzbuzují diskusi, ve smyslu zkrácení doby, jsou časově omezena. My je chceme vyhlásit jenom na čtrnáct dnů, abychom byli schopní reagovat na křivku, která tu je, a pokud dojde k jejímu oploštění, budou opatření zrušena,“ doplnil Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…