Publicista Haas se vysmál spekulacím: Putin není hloupý, o invazi na Krym mu vůbec nejde

03.03.2014 21:09

Situace na ukrajinském Krymu zůstává stále napjatá. Publicista a politický konzultant Tomáš Haas se na svém profilu na Facebooku zamýšlí nad otázkou, o co Vladimir Putin vlastně usiluje. „Pochybuji, že slouží k invazi Rusů na Ukrajinu či na Krym. Podle mého názoru jde o psychologický nátlak na Ukrajince a demonstrace podpory ruské menšině,“ míní.

Publicista Haas se vysmál spekulacím: Putin není hloupý, o invazi na Krym mu vůbec nejde
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Haas je přesvědčený, že Putin zcela jistě nechce přivtělit Ukrajinu k Ruské federaci, jak prý každý den servíruje divákům Česká televize. Vojenská operace by se podle jeho názoru nevyhnutelně změnila ve vleklou a i v Rusku nepopulární válku, i kdyby Rusové dokázali rychle zvítězit nad početně i výzbrojí daleko slabší a navíc demoralizovanou ukrajinskou armádou.

„Tudy cesta nevede a nikdo to neví lépe než Putin,“ podotýká Haas. Zároveň vylučuje i další možný motiv, a to zajištění rekreační oblasti středomořských letovisek pro ruské oligarchy. „Obě tato extrémní vysvětlení jsou nejen fantastická, ale i nelogická. Putin je vše jen ne hloupý a nepouští se do předem prohraných nebo zbytečných dobrodružství, ze kterých pro Rusko neplyne nic dobrého,“ myslí si.

Zájmem Ruska na Ukrajině je dle jeho mínění udržení největší a klíčové námořní základny v Sevastopolu, až na nepříliš vhodný přístav v Novorosijsku, jediného ruského vojenského přístavu v Černém moři.

„Faktem je, že k invazi na Ukrajinu zatím nedošlo, Rusko žádné nové vojáky na Krym neposlalo. Nepotřebuje je, k zajištění jeho cílů mu stačí ty, které tam dávno a legálně má, plus trvalá nevyslovená hrozba nasazení dalších - a v tom Putinovi nemálo pomáhá reakce západních politiků a hysterická reakce západních medií,“ zdůrazňuje Haas. Titulky většiny západních médií jsou tak prý nejen zavádějící, ale dokonce i silně nepravdivé.

Rusové usilují o psychologický nátlak

Pochybuje také, že by pohyby ruských jednotek měly sloužit k invazi Rusů na Ukrajinu či na Krym. Podle jeho názoru jde spíše o psychologický nátlak na Ukrajince a demonstrace podpory ruské menšině. Poukazuje na to, že pro udržení své základny Rusko nepotřebuje nutně mít samotný Krym, ale stabilitu na ukrajinské straně smlouvy.

Haas odsuzuje i postoj našich politiků a médií, kteří napřed účast radikálních nacionalistů a neonacistů na ukrajinských událostech popírali a dnes ji bagatelizují, když mluví o „jednotlivých excesech".

Politika cukru a biče opět v praxi

„Rusové mají pravdu, když tvrdí, že nová ukrajinská vláda je ovládaná extrémními a neonacistickými silami. Z počtu, historie a vládních pozic demokratických uskupení je zřejmé, že o takové síly jde a že vláda Ukrajiny si bez nich, slovy našeho bývalého premiéra, neumyje ani ruce,“ hodnotí politický vývoj na Ukrajině. Napovídá to prý, že Ukrajina bude prožívat dlouhé politicky konfliktní období, a to vzhledem ke své ekonomické situaci a k radikálním stranám, které tvoří páteř jejího politického systému.

Pokud Rusové něco nechtějí, je to dle Haase nejistota a chaos na Ukrajině. Proto se nedomnívá, že chystají jakoukoliv invazi, spíše očekává dlouhodobý nátlak na ukrajinskou vládu, a také usilování o své krymské základy a jejich izolaci od rozhodování a vlivu ukrajinské vlády. „Co bude následovat? Uvidíme. Ale invaze to asi nebude. Spíše je na řadě opět cukr,“ uzavírá Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…