Půl milionu mrtvých dětí. „Stálo to za to,“ řekla. Přesto bude mít Albrightová v Praze ulici

30.07.2023 8:20 | Monitoring

Hlavní bulvár v nové pražské rezidenční a komerční čtvrti Smíchov City, která má vyrůst na pozemcích bývalého nákladového nádraží, ponese pojmenování po americké političce českého původu Madeleine Albrightové. Jméno političky, která podle developera Luďka Sekyry patří mezi ženy, které se zasloužily o „svobodu, demokracii a boj proti totalitě“, podle serveru Blesk.cz v tomto týdnu definitivně schválili městští radní. Ne všichni pražští obyvatelé však s pojmenováním hlavní třídy po Albrightové souhlasí. Připomenuta byla její slova týkající se zabitých dětí při invazi do Iráku.

Půl milionu mrtvých dětí. „Stálo to za to,“ řekla. Přesto bude mít Albrightová v Praze ulici
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí
Pojmenování hlavního bulváru po Madeleine Albrightové podle informací serveru Lidovky.cz bylo upřednostněno před možností, že by třída nesla jméno po zpěváku Karlu Gottovi, jehož jméno původně prosazovala Praha 5 pro název ulice v nové čtvrti už po jeho úmrtí v roce 2019.
 
„V projektu chceme připomenout významné ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. V celém svém kontextu půjde především o poctu hrdinným postojům a osudům 20. století,“ uvedl pro Lidovky.cz v loňském roce Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group, která novou čtvrť buduje.
 
Záměr uvítala i tehdejší starostka Prahy 5 a nynější poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). „Mám radost z toho, že celý projekt, který svou rozlohou bude v podstatě novou městskou čtvrtí, ponese vznešenou myšlenku a připomene jak Madeleine Albrightovou, tak další statečné ženy a muže našich nedávných dějin, z nichž většina měla blízký vztah právě ke Smíchovu,“ prohlásila.
 
 
Kromě bulváru pojmenovaného podle americké političky českého původu, bylo dle serveru Blesk.cz rozhodnuto, že i další místa ponesou jména významných žen. Ve čtvrti se tak má nacházet ulice se jménem mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové, disidentky Růženy Vackové, socioložky a chartistky Jiřiny Šiklové a jedna z ulic bude pojmenována i po jedné z nejvýznamnějších českých umělkyň – malířce Toyen. Jeden z parků pak ponese název se jménem filozofky Hannah Arendtové a druhý bude nést jméno Alice a Anny Masarykových, dcery a vnučky prvního československého prezidenta. 
 
S tím, že by hlavní bulvár čtvrti, která má být zkompletována v roce 2032, měl nést jméno po Madeleine Albrightové, nesouhlasí právník Pavel Hasenkopf. „Nechci mít v Praze ulici či cokoli jiného pojmenovaného po Madeleine Albrightové. Stydím se za ni,“ odmítl, aby se cokoliv přejmenovávalo po česko-americké političce.
 
Jako důvod Hasenkopf uvádí slova zesnulé političky, která hájila americkou invaze do Iráku i přes oběti, které měla.
 
 
„Slyšeli jsme, že zemřelo půl milionu (iráckých) dětí. To je víc dětí, než kolik jich zemřelo v Hirošimě,“ řekl směrem k Albrightové korespondent Lesley Stahl v roce 1996 s dotazem, jestli to s přihlédnutím k těmto obětem „stálo za to“. Albrightová sice odvětila, že to je „velice těžká volba“, ale pak dodala: „Ale myslíme si, že ta cena za to stojí.“ 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nechtěl bych bydlet v ulici s takovým názvem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 30.07.2023 8:37:50
ale možná se pražáci brzy dočkají i jiných překvapení. |Třeba heydrichovy ulice, byl to přeci jen významný protektor a stal se obětí atentátu, který spáchali češi. Všechno se mění a nic není v praze nemožné

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…