Půlku vily převedla synáčkovi, půlku tchýni. A když se na to exhejtmanky Vaňhové ptali novináři, nastala humorná situace

18.01.2017 7:11

Bývalá hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová, pro kterou si v prosinci přišla policie v rámci velkého zátahu na účastníky kauzy zmanipulovaných eurodotací, prý měla rozsáhlý majetek, který ale převedla na své syny. Některý přitom dál sama užívá.

Půlku vily převedla synáčkovi, půlku tchýni. A když se na to exhejtmanky Vaňhové ptali novináři, nastala humorná situace
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD) před vysíláním předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce

Redaktoři MF DNES popisují, jak policisté pro Vaňhovou jeli do vily na Kamenném Vrchu v Chomutově, před kterým před třemi lety zastřelili jejího partnera, vlivného regionálního podnikatele Romana Housku. Dům však prý našli prázdný a exhejtmanka už jej ani nevlastní.

V posledních měsících se podle deníku Jana Vaňhová svého majetku systematicky zbavovala. Tedy zbavovala – převáděla jej na své či partnerovy příbuzné. Zmíněnou rodinnou vilu například z poloviny na svého syna Daniela Vaňhu a z té druhé na matku zastřeleného Romana Housky Evu Řezáčovou. Sama si však pojistila užívání tím, že má na stavbě zřízeno doživotní věcné břemeno, tedy právo dům užívat. A toto právo, jak se s oblibou zkouší na právnických fakultách, nezanikne ani po dalších případných prodejích.

Stejné věcné břemeno si prý Vaňhová zřídila na dvou dalších domech na severu Čech.

Syn Jany Vaňhové Daniel redaktorům vysvětloval, že jeho matka majetek na příbuzné převedla proto, že se po vraždě svého partnera Housky bála o život. A pokud by prý zavraždili i jí, bylo by dědictví majetku ještě složitější.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Novináři však poznamenávají, že většinu majetkových převodů provedla Vaňhová ještě před tím, než její partner před garáží jejich domu narazil na střelce. Například lukrativní pozemek u Nechanické přehrady převedla na syna Daniela již v roce 2011, když ještě byla hejtmankou. Časově tato akce souvisí s prvním velkým zátahem proti severočeskému dotačnímu programu, při kterém byl zatčen jeho šéf Petr Kušnierz. Když policisté v roce 2012 vtrhli do ROP Severozápad podruhé, hejtmanka převedla na oba své syny usedlost na Rakovnicku. A v roce 2013 převedla na syny několik nemovitostí v Chomutově a Klášterci nad Ohří. Včetně lukrativní velké parcely v Dobrovského ulici v Chomutově, kde si synové postavili rozlehlý dům. Formálně je sice napsaný na ně, reálně v něm ale prý žije exhejtmanka Vaňhová.

Tak se podívej, jak jsou drzí...

Redaktoři popisují, co se odehrávalo, když se Vaňhové na manipulace s majetkem zeptali. Bývalá hejtmanka jim nejprve odepsala, že se jí otázky nelíbí. A poté redaktorům omylem odeslala SMS určenou někomu ze známých ve znění: „Tak se podívej, jak jsou drzí. Benešová radí neodpovídat na nic a nikdo a nikde.“ Zmíněnou rádkyní je nejspíš Marie Benešová, poslankyně a současně advokátka zastupující Vaňhovou.

Pak zaslala oficiální vyjádření, že po vraždě svého partnera má špatné zkušenosti s novináři a komunikovat za ni budou jen její právníci. Redaktoři tedy oslovili Marii Benešovou, která odmítla podat jakékoliv informace a pak novináře vyzvala, aby se více než na Vaňhovou zaměřili na jiné osoby figurující v kauze severočeského zneužívání dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…