Putin: Namiřte prstem na kteroukoliv zemi, všude USA ovlivňují volby. Disidenti a korupce? Myslíte si, že máte právo nám diktovat, jak máme žít?

05.06.2017 8:25

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizi NBC vyvracel teorie, podle kterých jeho vláda ovlivnila výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech.

Putin: Namiřte prstem na kteroukoliv zemi, všude USA ovlivňují volby. Disidenti a korupce? Myslíte si, že máte právo nám diktovat, jak máme žít?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Od vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách vedou jeho odpůrci z řad demokratů, médií i zpravodajských služeb kampaň, v rámci které jej obviňují ze spolupráce s Moskvou. Rusko mělo podle těchto nepodložených tvrzení ovlivnit výsledek voleb ve prospěch Trumpa. Dokonce se šíří i „zaručené informace“, že Trump a jeho tým s Moskvou v tomto ohledu spolupracovali a přímo se tak na podvodném jednání spolupodíleli.

Přestože se prozatím neobjevil mimo dohadů a falešných obvinění žádný hmatatelný důkaz, jistá část americké společnosti stále věří tomu, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová prohrála jenom díky zásahu ruské strany. Ačkoli i mnozí američtí komentátoři poukazují na to, že tímto způsobem dodávají Rusku větší vliv a moc, než ve skutečnosti má, spekulace na toto téma neutichají a jsou nedílnou součástí politického boje mezi republikány a demokraty.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

6%
9%
64%
21%
hlasovalo: 6843 lidí

Ruský prezident se doposud na toto téma příliš nevyjadřoval. Výjimku udělal až nyní, když jej v rámci rozhovoru přímo v jeho „domovském“ Petrohradu zpovídala americká novinářka Megyn Kelly z NBC News. Některé její otázky směřovaly právě na kauzu údajného zasahování ruské strany do amerických prezidentských voleb. Ačkoli část amerických zpravodajských služeb „má jasno“, ruský prezident podobná obvinění v rozhovoru odmítl.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Naopak konstatoval, že do voleb v mnoha zemích světa se historicky vměšovaly a stále vměšují Spojené státy. „Namiřte prstem na mapě prakticky na jakoukoli zemi na světě a všude si lidi stěžují na to, že americká vláda zasahuje do vnitřních volebních procesů,“ uvedl Vladimir Putin, který se odmlčel, když jej americká novinářka obvinila z toho, že se tímto způsobem jen snaží obhajovat pokusy o ovlivňování voleb ze strany své vlády.

„Každá akce má svoji protichůdnou reakci. Nicméně znovu opakuji, že nic takového my neděláme. Není to ani potřeba. Prezidenti přicházejí a odcházejí stejně jako politické strany. Ale hlavní politické směry zůstávají stejné. Pro nás by skutečně nemělo smysl do voleb zasahovat,“ řekl ruský prezident a odmítl také, že by Moskva shromažďovala ,,kompro" na Donalda Trumpa. „To je další nesmysl. Odkud bychom takové informace mohli získat?“

Putin také odmítl, že by udržoval se svým americkým protějškem nějaké nadstandardní vztahy. „Nic takového neexistuje. Vždyť já se s ním osobně nikdy ani nesetkal. Aktuálně v Rusku žijí a pracují stovky zástupců amerických společností. Vážně si myslíte, že na všechny shromažďujeme kompromitující materiály? Cožpak jste všichni přišli o rozum?“ podivoval se Putin a ohradil se dále proti otázkám směřujícím k tématu umlčování ruských disidentů a korupce.

„Proč si myslíte, že máte právo pokládat mi takové otázky? Hovořit o tom stále dokola, moralizovat a udělovat nám lekce, jak máme žít? Jsme připraveni naslouchat konstruktivním argumentům, které mají za cíl posílit společné vazby. Absolutně ale odmítáme akceptovat, když takové poznámky používáte jako nástroj pro vyvolání politických konfliktů,“ vysvětlil Putin v závěru rozhovoru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …