Putin by se mohl sám zastřelit, uvedla Džamila Stehlíková

09.05.2022 13:15 | Ze sítí

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina ke Dni vítězství, v němž Putin označil rozpoutání války na Ukrajině za „jediné správné rozhodnutí“ a hovořil o „nutnosti srážky s neonacisty a banderovci“ jelikož se dle něj měl chystat útok na Rusko, je podle premiéra Petra Fialy (ODS) akorát navázání na zkreslování historie i současnosti ruskou propagandou. Za snůšku lží označuje Putinova slova také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž připojil návrh, že by „jediné správné rozhodnutí“ pro ruského prezidenta byla „doživotní svěrací kazajka“. Exministryně Stehlíková však pro Putina naznačuje jiný konec.

Putin by se mohl sám zastřelit, uvedla Džamila Stehlíková
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí
Podle premiéra Fialy Putin svým projevem pokračuje ve zkreslování historie. „Vladimir Putin v projevu navázal na nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti, kterými se ruská propaganda snaží ospravedlnit ničím nevyprovokovanou agresi Ruska na Ukrajině. Nemá smysl se ohrazovat proti každé jednotlivé lži, která v Moskvě zazněla, projev ale potvrdil důležitost jednotného a razantního postupu Západu proti agresorovi,“ uvedl Fiala pro ČTK.

Ministr zahraničí Jan Lipavský míní, že Rusko vedením útočné války porušuje Chartu OSN a nemá tedy „morální nárok oslavovat konec války“.

„Dnes, když vidíme, co ruská vojska na Ukrajině provádí, tak to je srovnatelné s tím, co bylo nacistické řádění na Ukrajině a jinde v Evropě,“ uvedl Lipavský podle ČTK na tiskové konferenci.

Putinův projev pak vnímá jako „kompletně odtržený od reality“.

Za snůšku lží označuje Putinova slova při oslavě tamního Dne vítězství také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Putinův projev? Lež za lží. Nic jiného,“ hodnotí.

Po Putinových slovech o tom, že napadení Ukrajiny bylo „jediné správné rozhodnutí“ míní, že by podobně správné bylo ruského prezidenta upnout do svěrací kazajky. „Já bych zase považoval za jediné správné rozhodnutí, aby stanul před tribunálem v Haagu a vyfasoval doživotní svěrací kazajku. A i tak by to bylo málo za to, co způsobil!“ naznačil europoslanec, co by bylo vhodnou budoucností pro Putina.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Ta přitom již nemusí být vůbec dlouhá – alespoň tedy dle bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, která očekává, že to má dnešním dnem již Putin sečtené. Putin dle ní totiž trpí hned několika chorobami, přičemž nejvážnější je rakovina.

Čekat jej prý má chirurgický zákrok a on se akorát měl „snažit vydržet do 9. května.“

Nyní psychiatrička nastiňuje, že se zřejmě Putin ze situace dostane tím, že se brzy sám zastřelí. „Putin je v defenzivě. Nevyhlásil ani válku, ani mobilizaci, ani nemluvil o jaderném útoku. Došla mu munice. Ale zbývá mu ta poslední kulka ve vlastní pistoli,“ pronesla Stehlíková a připojila fotografii nové kyjevské sochy ruského lídra.

Komentátor Alexandr Mitrofanov vnímá Putinův projev také s pohledem na jeho zdravotní stav, tentokrát však jde spíš o Putinovo duševní zdraví. „Je to dokonalá paranoia, které řečník evidentně věří,“ hodnotí.

Putinova tvrzení, že Rusko na Ukrajině bojuje, „aby nikdo nezapomněl na lekce druhé světové války“ a „aby nebylo místo pro fašisty“, komentoval také novinář Jiří Pehe. „U nás má dnes svátek Ctibor. V Rusku má svátek bezuzdné vraždění, schovávající se za boj s nacismem,“ pronesl po Putinově projevu.

Senátora Pavla Fischera zase zaujala Putinova slova o tom, že hrozil „vpád“ na Ruskem anektovaný Krym. „V Kyjevu se hlásala možnost o opatření jaderných zbraní a vedla se kampaň za získání sousedních území,“ tvrdil dnes ruský prezident při projevu v Moskvě.

„Dnes Putin měl na přehlídce prohlásit, že Západ připravoval trestnou výpravu na Donbas a na Krym. Soudím, že musí jít o blouznění. Vždyť trestné výpravy k sousedům pořádá putinovské Rusko,“ napsal senátor k Putinovým slovům.

Reakci zanechala také jaderná fyzička Dana Drábová. „Projev ‚pustý a prázdný jako místa mezi hvězdami‘. Což je možná dobře,“ hodnotí.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak pak odmítl, že by byla Putinova slova pravdivá. „Země NATO se nechystaly zaútočit na Rusko. Ukrajina neplánovala útok na Krym. Ruská armáda umírá, a přitom nebrání svou zemi, ale snaží se obsadit jinou. Pro tuto válku nebyly žádné jiné racionální důvody než bolestné imperiální ambice Ruské federace,“ zveřejnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…