Putin dal lekci, všichni přispěchali s „opravou“. A pak to korunovala Němcová

09.02.2024 21:45 | Monitoring

Ruský prezident Vladimir Putin věnoval rozhovor moderátoru Tuckeru Carlsonovi. Asistent poslance STAN Exnera, Adam Trunečka se následně zaměřil na sociálních sítích na dle jeho slov Putinovo přepisování ukrajinské historie. „Putin využil rozhovor pro šíření ruského ahistorického narativu – že Ukrajinci jsou prý umělý národ a Ukrajina slepený stát,“ napsal Trunečka. Nebyl sám, kdo se rozhovoru na sociálních sítích věnoval. Komentář si nenechala ujít ani senátorka Miroslava Němcová.

Putin dal lekci, všichni přispěchali s „opravou“. A pak to korunovala Němcová
Foto: ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v pořadu Události, komentáře

„Putin prezentoval Kyjevskou Rus jako ruský centralizovaný stát, jejíž součástí byla dnešní Ukrajina. Naopak to byl spíše volný svazek knížectví. A nemá jediného kontinuálního nástupce – takže si ji nelze přivlastnit a tvrdit, že ,tohle bylo Rusko a Rusové'. Podle Putina jim území dnešní Ukrajiny vzala Litva, později Polsko-litevská unie. Pak se odkazuje na rok 1654, kdy prý utlačovaná populace ,ruských zemí' pod vedením Bohdana Chmelnického chtěla ,pod silnou ruku Ruska'. Ve skutečnosti nešlo o Rusy, ale o etnikum kozáků," poznamenal Trunečka ve svém fact-checkingovém vlákně k rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem.

„Roku 1654 totiž kozácký stát s ruským carem uzavřel Perejeslavskou dohodu o spojenectví. Car si ji ale vyložil jako slib věrnosti. Kozáky mimochodem o pár let později podrazil. Tuto dohodu ruská propaganda opakovaně používá jako ,důkaz' jednoty tohoto území s Ruskem. Putin tvrdí, že před první světovou válkou Rakousko provádělo ukrajinizaci, aby oslabilo Rusko. Ukrajinský národ se ale začíná konsolidovat už během 19. století. Dokládají to i snahy Ruska potlačovat ,maloruské nářečí‘ (ukrajinštinu), např. vulajevským oběžníkem z r. 1863. Putin dále tvrdí, že Lenin dal Ukrajinské SSR jihovýchodní území, které nikdy nebylo Ukrajinou. Jenže už při carském sčítání lidu 1897 tam byla etnická většina Ukrajinců (oficiálně se označovali ‚Malorusové‘),“ dodal Trunečka.

„Po II. světové válce získala Ukrajinská SSR území, která předtím patřila Polsku či Maďarsku – je to prý ,umělý stát z vůle Stalina‘. Jenže území východní Haliče, která získala od Polska, byla převážně etnicky ukrajinská. Už za Rakouska se zde Poláci a Ukrajinci přeli. Se Zakarpatskou Ukrajinou je to komplikovanější, v oficiálních statistikách i identitě se nám mísí pojmy ,Ukrajinec‘, ,Rusín‘ či ,Rutén‘. Ale i zde byly snahy o ukrajinskou nezávislost, především na přelomu let 1938-1939. Maďarů zde byla dlouhodobě menšina,“ dodal.

Závěrem shrnul: „Historie Ukrajiny je komplikovaná. Ukrajinci i Rusové či Bělorusové se odkazují ke Kyjevské Rusi. Po jejím pádu ve 12. stol. ale nebylo jádro dnešní součástí Ruska. Nešlo ,vždy o ruské území‘. Až od konce 18. století byla velká většina dnešní Ukrajiny v Rusku. Ruská propaganda vyvíjí úsilí, aby prokázala, že Ukrajinci jsou jen nepovedení Rusové. Že jde o umělý slepenec z území, které bylo ukradnuto různým státům. Jsou to silné narativy, které Rusko zneužívá k obhájení zvěrstev, které páchá na Ukrajině. Nepodléhejme jim.“

„To nejpodstatnější z Tuckerova rozhovoru je zjištění, že Putin zaútočil na Ukrajinu, protože mu na to dává právo dopis Bohdana Chmelnického z roku 1654... S takovými lidmi se těžko vyjednává o nějakém kompromisu,“ okomentoval rozhovor také vedoucí zahraničního oddělení CNN Prima Matyáš Zrno.

A dodal: „Putin se v rozhovoru s Tuckerem ohání dopisem hejtmana Bogdana Chmelnického ruskému carovi v roce 1654. Ten dopis z 1654, kde Chmelnický žádá cara o ochranu, je prý jasný důkaz, že Ukrajina patří v roce 2024 Rusku,“ kde přidal kontext, jak to bylo doopravdy.

„Jenom cynický gauner jako je T. Carlson může jet na servilní pokec s válečným zločincem Putinem, únoscem dětí z UA, na nějž vydal zatykač Mezinárodní trestní soud v Haagu. Jenom stejní cyničtí gauneři, kolaboranti zrádci tomu mohou tleskat,“ podotkla k rozhovoru senátorka za ODS Miroslava Němcová.

„Vladimir Putin v ‚rozhovoru‘ s Tuckerem Carlsonem popisoval alternativní historickou realitu, když mluvil o spolupráci Polska s Hitlerem. Tak teď místo lží řekněme pravdu. Nacistické Německo a Sovětský svaz uzavřely v roce 1939 smlouvu o neútočení a Polsko si v ní rozdělily,“ dodala lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak se do toho vloží P-A jde historie do háje , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevanpetr , 10.02.2024 7:36:05
Říká ji něco smlouva Hitler - Pilsudski? Asi těžko, že? Ta tomu všemu totiž předcházela. Asi ani neví, když Hitler po Mnichovu, kde nás její kamarádi porazili, obsadil tzv. sudety, nechyběli na základě této smlouvy ani Poláci, kteří nám zabrali Těšínsko. Měla by si tato prodavačka mobilů něco přečíst od Karin Lednické, aby neplacala tolik nesmyslů. A závěrem. Kdo našemu národu nejvíce v historii ublížil? A kdo naopak pomohl obnovit jeho státnost? Těch 360 tis sovětských hrobů na našem území hovoří za vše. Tragédií tohoto národa v celé jeho historii byli lidé, kteří hledali své přátele na západ od nás. A to trvá. Je mě to líto, že se historie stále opakuje.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…