Putin k soudu? Zeman vydal varování. S osmi kolegy

11.10.2022 11:36 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman spolu s dalšími hlavami států odsoudil ruské raketové útoky na ukrajinské civilní objekty. Jedna z raket dopadla i na dětské hřiště v Kyjevě. Ruský útok odsoudil i premiér Fiala (ODS) a také šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Putin k soudu? Zeman vydal varování. S osmi kolegy
Foto: Repro KPR
Popisek: Miloš Zeman a Zuzana Čaputová při prezidentské návštěvě v Bratislavě

Spojené státy i země Evropské unii odsoudily ruské útoky na ukrajinské panelové domy a další civilní objekty. Zazněl mezi nimi i hlas prezidentů devíti zemí, zemí tzv. Bukurešťské devítky, která vznikla z iniciativy rumunského prezidenta Klause Iohannise a polského prezidenta Andrzeje Dudy.

My, prezidenti České republiky, Bulharska, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Slovenska odsuzujeme včerejší masové bombardování ukrajinských měst ze strany Ruska, které představuje válečné zločiny podle mezinárodního práva. Připomínáme, že válečné zločiny a zločiny proti lidskosti nepodléhají žádné promlčecí lhůtě a vztahuje se na ně jurisdikce soudů po celém světě,“ upozornili prezidenti devíti zemí.

Zazněl proto požadavek, aby Rusko okamžitě zastavilo útoky na civilní cíle a aby byli viníci těchto útoků potrestání.

Stejně tak prezidenti varovali představitele Ruska před použitím jaderných zbraní.

„Jakékoli hrozby ruských představitelů použitím jaderných zbraní považujeme za nepřijatelné. V této souvislosti znovu potvrzujeme náš závazek chránit své země a spojence. Jménem našich států požadujeme, aby Rusko okamžitě přestalo útočit na civilní cíle. Nepřestaneme se snažit postavit před soud osoby odpovědné za tyto zločiny,“ pokračovali prezidenti.

Vedle prezidenta Zemana ruské dronové a raketové útoky odsoudil také český premiér Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že Česká republika bude dál podporovat Ukrajinu.

„Ruské útoky na ukrajinská města nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. Jde o vraždění civilních obyvatel a šíření strachu. Válečná agresivní politika Ruska nesmí uspět, myslíme na nevinné oběti a podporujeme Ukrajinu v jejím spravedlivém boji,“ napsal předseda vlády na sociální síti Facebook.

Petr Fiala promlouvá

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš (ANO) se vyjádřil obdobně jako prezidenti devíti zemí.

„Odsuzuji naprosto barbarské raketové útoky Putinova režimu namířené na civilní obyvatelstvo ukrajinských měst. Toto je prachobyčejná msta na bezbranných. Takovou agresi nemůže omluvit nic,“ konstatoval Babiš.

Andrej Babiš promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…