Putin na summitu G20: Proti terorismu by se měl spojit celý svět. O sblížení Ruska se Západem ale zatím nemluvme

15.11.2015 16:40

Podle prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina se lze s teroristickou hrozbou a uprchlickou krizí vypořádat jedině v případě, že se spojí úsilí celého světa. Ruský prezident to dnes prohlásil na okraj summitu G20. Zatím je podle něj ale ještě příliš brzy na to, aby se dalo hovořit o sblížení mezi Ruskem a Západem po útocích v Paříži, k nimž se přihlásil Islámský stát.

Putin na summitu G20: Proti terorismu by se měl spojit celý svět. O sblížení Ruska se Západem ale zatím nemluvme
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

"Soucítíme s oběťmi, ale vždy vystupujeme pro spojení sil, abychom účinně bojovali s teroristickou hrozbou. Samozřejmě je při tom nezbytné postupovat v souladu s Chartou OSN, opírat se o normy mezinárodního práva a respektovat svrchovaná práva a zákonné zájmy každého státu," řekl Putin během neformální schůzky vůdců zemí tzv. skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika).

"Je příliš brzy, abychom mluvili o sblížení se Západem," dodal však novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Události v Paříži nicméně už před Putinem odsoudili další ruští politici, kteří zároveň vyjádřili očekávání, že útoky pohřbí nevraživost mezi Moskvou a Západem a sjednotí obě strany v boji proti terorismu.

Jak uvedl starosta Moskvy a blízký člověk ruského prezidenta Sergej Sobjanin, je pařížská tragédie dalším důvodem pro posílení boje proti Islámskému státu. Alexej Puškov, předseda zahraničního výboru Státní dumy, pak očekává, že akce islamistů ve Francii přivede Západ zpět k rozumu. "Rusko v Sýrii bojuje proti těm, kdo útočili v Paříži a vyhlásili Evropě válku," napsal Puškov na svém Twitteru. "Je čas, aby Západ přestal Moskvu kritizovat a souhlasil se společným postupem," dodal.

Tusk: Bojujte proti radikálním islamistům a ne proti umírněné opozici

Vztahy mezi Ruskem a Západem se klesly na nejnižší úroveň od konce studené války po ruské anexi Krymu a vypuknutí ukrajinské krize, po které následovalo uvalení západních sankcí proti Rusku. Situace se podle analytiků mění i kvůli ruskému zásahu v Sýrii, ale i tak silné přetrvávají silné rozpory. Kamenem úrazu se jeví především spojenec Moskvy v Damašku, syrský prezident Bašár Asad.

Předseda Evropské rady Donald Tusk nicméně dnes uvedl, že Spojené státy a Rusko musí v boji proti Islámskému státu v Sýrii spolupracovat a současně přitom naléhal, aby Rusko zaměřilo své nálety proti radikálním islamistům, a ne proti syrské opozici. Bombardování odpůrců režimu Bašára Asada podle něj jen zvětšuje uprchlickou vlnu směřující do Evropy.

"Naším společným cílem by mělo být koordinovat naše akce proti Islámskému státu. Klíčové je zajistit spolupráci mezi USA a Ruskem," řekl Tusk s tím, že je potřeba nejen více spolupráce, ale i dobré vůle, zejména pokud jde o ruský zásah v Sýrii. "Musí být zaměřen více na Islámský stát, a ne proti umírněné syrské opozici, protože to nemůžeme akceptovat," dodal a poznamenal, že by G20 mělo také vystupňovat úsilí odstřihnout teroristy od jejich financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…