Putin oslovil národ: Bráníme svůj lid a historické území

31.12.2022 16:37 | Ze sítí

„Pravda je na straně Ruska,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin ve svém sobotním novoročním projevu k národu. Rusko prostřednictvím útoků na Ukrajinu podle něj „brání svůj lid na vlastním historickém území“. „Za to dnes bojujeme. Bráníme svůj lid na vlastním historickém území – v nových územních celcích Ruské federace. Společně budujeme a tvoříme,“ pronesl.

Putin oslovil národ: Bráníme svůj lid a historické území
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Ruský prezident svůj letošní projev nepronesl na pozadí Kremlu, ale během návštěvy vojáků Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu a podle ruské agentury TASS označil odcházející rok 2022 za rok těžkých rozhodnutí, který mnohé postavil na své místo a mocně konsolidoval ruskou společnost.

„Rok 2022 se blíží ke konci. Byl to rok obtížných a nutných rozhodnutí, zásadních kroků k získání plné suverenity Ruska a mocenské konsolidaci naší společnosti,“ uvedl ruský vládce při novoročním projevu z velitelství Jižního vojenského okruhu. Dodal, že letošní rok podle něj „byl rokem, který jasně rozlišil mezi odvahou a hrdinstvím a zradou a zbabělostí a ukázal, že není větší síly než láska k rodině a přátelům, věrnost přátelům a spolubojovníkům a věrnost vlasti“.

Letos se podle Putina staly klíčové významné události, které se „staly hranicí“, jež položila základy ruské „společné budoucnosti“ a „skutečné nezávislosti“. „Za to dnes bojujeme. Bráníme svůj lid na vlastním historickém území – v nových územních celcích Ruské federace. Společně budujeme a tvoříme,“ uvedl Putin, čímž zřejmě narážel na území patřící Ukrajině, které Rusko navzdory mezinárodnímu právu prohlásilo za své.

Během svého projevu se Putin odkazoval i na jakousi „svatou povinnost“, která má být činěna skrze „obranu vlasti“. „Hlavní je osud Ruska. Obrana vlasti je naší svatou povinností vůči našim předkům a potomkům,“ řekl prezident Ruska. „Morální a historické právo je na naší straně,“ doplnil pak Putin v novoročním projevu, během nějž, jak upozornila BBC, opět dopadaly ruské rakety na ukrajinská města.

„Byl to rok obtížných a nezbytných rozhodnutí, zásadních kroků k získání plné suverenity Ruska a k mohutné konsolidaci naší společnosti,“ pokračoval. Rusko napadením sousedního státu podle Putina „chrání své lidi na svých historických územích“.

Západ podle ruského lídra „léta lhal o míru, zatímco ve skutečnosti se připravoval na agresi“. „A dnes se to nestydí otevřeně přiznat. A cynicky využívají Ukrajinu a její obyvatele k oslabení a rozdělení Ruska,“ řekl a obvinil „západní elity“, že „všemožně podporovaly neonacisty“.

Na „sankční válku“ prý bylo Rusko připravené. „Ti, kdo ji začali, očekávali úplné zničení našeho průmyslu, financí a dopravy. To se nestalo, protože jsme si všichni společně vytvořili solidní bezpečnostní rezervu,“ pravil.

O účastnících vojenské operace, mezi nimiž se objevují i propuštění vězni či islámští bojovníci, následně dodal, že „nyní bojují za svou rodnou zemi, za pravdu a spravedlnost“. „Za záruky míru a bezpečnosti pro Rusko. Všichni jsou našimi hrdiny, procházejí nejtěžšími časy,“ řekl.

Rusové podle Putina „musejí věřit“, že jejich země zůstane „velká a nezávislá“ a „půjde jen vpřed a zvítězí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…