Putin posiluje v Africe. Zaznamenal úspěch

06.06.2022 9:05

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Západ, že jednu věc opravdu nesmí dělat. A Velká Británie hned poté přesně to udělala. Co se teď stane na ukrajinském bojišti, na kterém se snaží prosadit ruští agresoři? Server arabské televize Al-Džazíra přináší informace nejen z frontové linie. Informuje také o tom, že v Africe se ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dostává sluchu.

Putin posiluje v Africe. Zaznamenal úspěch
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Velká Británie oznámila, že pošle na Ukrajinu odpalovací raketové systémy M270. Stalo se tak poté, co ruský prezident Vladimir Putim varoval Západ, aby Ukrajině raketové systémy neposílal, jinak bude Ruská federace reagovat, připomněl server arabské televize Al-Džazíra. Vladimir Putin doslova varoval, že zaslání dodávek raket dlouhého doletu na Ukrajinu bude znamenat, že „zasáhneme cíle, které jsme dosud nezasáhli“.

Systém M270, který může zaútočit na cíle vzdálené až 80 kilometrů, prý byl Ukrajině dodán ve spolupráci s USA.

Ministr obrany Ben Wallace vysvětlil, proč nechal raketové systémy na Ukrajinu poslat. Chce prý dát Ukrajincům do rukou účinnou obranu proti ruskému dělostřelectvu, které se snaží srovnat ukrajinská města se zemí.

„Tyto vysoce schopné odpalovací raketové systémy umožní našim ukrajinským přátelům lépe se chránit proti brutálnímu použití dělostřelectva dlouhého doletu, které síly [ruského prezidenta Vladimira] Putina bez rozdílu používají k srovnávání měst se zemí,“ uvedl Wallace v prohlášení.

Ukrajinští vojáci prý na britské půdě projdou patřičným školením, které jim umožní odpalovací systém efektivně ovládat.

Guvernér Luhansku tvrdí, že Ukrajina zvrátila ruský postup v Severodoněcku a dobyla zpět asi 20 procent strategického východního města, což znamená, že Ukrajina nyní ovládá polovinu průmyslového města.

Ve městě podle ukrajinských úřadů zůstalo uvězněno asi 15 tisíc civilistů a kvůli tuhým bojům není v tuto chvíli jejich evakuace možná.

Ruská státní televize mezitím přinesla zprávu, že moskevský generálmajor Roman Kutuzov byl zabit na východní Ukrajině. Prodloužil tak již poměrně dlouhou řadu vysokých ruských důstojníků, kteří za invazi na Ukrajinu zaplatili cenu nejvyšší.

Válka však neprobíhá jen na klasickém bitevním poli, ale také v kybernetickém prostoru. Podle informací agentury Reuters se webové stránky ruského ministerstva výstavby, bydlení a veřejných služeb staly obětí hackerů. Internetové vyhledávání vedlo k zobrazení nápisu „Sláva Ukrajině“ v ukrajinštině. Ruská státní tisková agentura RIA v neděli citovala zástupce ministerstva, který uvedl, že stránka je mimo provoz, ale osobní údaje uživatelů jsou chráněny. Hackeři údajně požadují po ministerstvu peníze, jinak hrozí, že data uživatelů, která mají být údajně v bezpečí, zveřejní.

Agentura Reuters však upozorňuje, že se jí nepodařilo pravdivost zpráv o vydírání ověřit.

Americký list New York Times upozornil, že se Rusové snaží prodat obilí nakradené na Ukrajině. Jde až o 500 tisíc tun obilí, které se prý ruští okupanti nakradli na ovládaných územích, odtud je odvezli na Ruskem ovládaný poloostrov Krym a teď pro toto obilí hledají kupce. A v Africe, kde mnoha milionům lidí hrozí potravinová krize až hladomor, nalézají Rusové sluchu. Dostává se jim sluchu, ačkoli potravinovou krizi invazí na Ukrajinu sami vyvolali.

V pátek se Vladimir Putin setkal s hlavou Africké unie, prezidentem Macky Sallem ze Senegalu, který se pokusil najít řešení problému s obilím a vyzval Západ, aby zrušil sankce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…