Putin se oklepává. Ukrajinci zjistili, co s nimi provede

28.03.2022 9:08

Šéf ukrajinské tajné služby generál Kyrylo Budanov nastínil, jak si podle informací ukrajinských zpravodajců Rusové představují další vývoj vůči Ukrajině. Válka zahájená 24. února má prý podle aktuálních představ ruského prezidenta Vladimira Putina skončit podle korejského scénáře.

Putin se oklepává. Ukrajinci zjistili, co s nimi provede
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Server britského listu The Guardian i další zahraniční média upozorňují na slova ukrajinského generála Budanova, který už v listopadu loňského roku hlasitě varoval před tím, že ruská vojska vtrhnou na Ukrajinu. O čtyři měsíce později se ukázalo, že měl pravdu.

Teď předpovídá, že Rusové po krachu svého prvotního plánu na ovládnutí celé Ukrajiny chtějí ovládnout alespoň část Ukrajiny a fakticky zemi rozdělit podobně, jako je rozdělena severní a jižní Korea, což by v praxi znamenalo, že se válka na Ukrajině promění v desítky let vlekoucí se konflikt.

Válka na korejském poloostrově začala útokem komunistického severu na kapitalistický jih poloostrova v roce 1950 a fakticky trvá dodnes. Ani 72 let od začátku této války nebyla mezi oběma stranami uzavřena mírová smlouva.

„Putin mění hlavní operační směry – směrem na jih a na východ. Existuje důvod se domnívat, že zvažuje aplikaci ‚korejského scénáře‘ [pro Ukrajinu]. Bude se tedy snažit vnutit hraniční čáru mezi neobsazenými a okupovanými regiony naší země. Ve skutečnosti jde o pokus vytvořit Severní a Jižní Koreu na Ukrajině. Koneckonců, rozhodně není schopen pohltit celou zemi,“ poznamenal generál.

Ale pokud Rusové skutečně zkusí na Ukrajině kráčet korejskou cestou, podle generála Budanova narazí na tvrdý odpor Ukrajinců na okupovaném území. Kreml podle něj bude muset počítat s tvrdou ukrajinskou partyzánskou válkou v ruské okupační zóně.

Už teď platí, že ruská armáda vymazává z mapy město Mariupol, kde před válkou žilo téměř 450 tisíc lidí, ale stále nemůže město považovat za dobyté a nemůže zrealizovat svůj plán na vytvoření pozemního koridoru na Ruskem ovládaný ukrajinský poloostrov Krym.

Generál Budanov má za to, že Rusko ve skutečnosti Mariupol hned tak nedobude. Na odpor praporu Azov a dalších vojenských jednotek bude narážet ještě dlouho. A pokud na stejný odpor Rusové narazí i v dalších částech okupované Ukrajiny, budou řešit jediný zásadní problém. „Pak budou Rusové na Ukrajině řešit jediný relevantní scénář - jak přežít,“ uvedl generál.  

Z řad ukrajinské vlády navíc zaznívá, že až se ukrajinským silám podaří osvobodit okupovaný Cherson, snahy Ruska o ovládnutí jihu a východu Ukrajiny se zhroutí.

Rusové dosud neovládli nejen Mariupol, ale ani Charkov na východě Ukrajiny, ani jiná velká města. Ztroskotaly i snahy o dobytí Kyjeva.  

The Guardian oznámil, že západní politici jsou v tuto chvíli odhodláni korejskému scénáři na Ukrajině zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…