Raději bych zemřela doma v Sýrii, než v tomto hnusu. Britští novináři vyrazili na slovinskou hranici a přinesli odtud srdcervoucí reportáž

21.10.2015 10:02

Britský list The Daily Telegraph přináší dramatickou reportáž z pomezí Srbska, Chorvatska a Slovinska. Zde uvízly tisíce běženců, jdoucích po „balkánské cestě“ za vysněným lepším životem v Evropě. A zatímco jednotlivé země si vyměňují výtky, kdo za současný stav může, britský deník přináší srdceryvnou reportáž o utrpení lidí, kteří vzkazují, že kdyby toto věděli, raději by zůstali v Sýrii.

Raději bych zemřela doma v Sýrii, než v tomto hnusu. Britští novináři vyrazili na slovinskou hranici a přinesli odtud srdcervoucí reportáž
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Slovinsko prosí Chorvatsko, aby do malé země pouštělo méně běženců. Do toho obviňuje Rakousko, že davy uměle zadržuje na jeho území před slovinsko- rakouskou hranicí. „Je to naprosto nepřijatelné,“ říká slovinská ministryně vnitra na adresu Chorvatska. To naopak Slovincům vzkazuje, ať nic neprotahují a prostě se snaží pustit běžence přes své území co nejrychleji, když v žádné z balkánských zemí stejně žít nechtějí a směřují dále do Evropy.

„Chorvatská republika požádala tyto uprchlíky, aby zůstali v našich přijímacích střediscích, dokud jejich stav nebude vyřešen. Všichni to odmítli, chtějí jen projít,“ vzkazuje Matija Posavec, guvernér chorvatského kraje u slovinských hranic.

Slovinsko přesto odmítá pouštět běžence do země mimo oficiální hraniční přechody. Do země navíc pouští pouze 2 500 běženců denně, zatímco k hranicím jich prý denně přichází zhruba 5 až 6 tisíc. Důsledkem toho je, že lidé čekají u hraničních přechodů mnoho hodin, zmrzlí a podráždění.

A pak již následuje dramatický popis dění na přechodech. Prostor dostal i Jan Piňos, český ekolog, který šéfuje skupině dobrovolníků s vestami „Czech team“ a přimalovaným sluníčkem. „Je to nad naše možnosti. Nejsou tu žádní oficiální činitelé. Potřebovali bychom tu policii, armádu, stany, jídlo. Je jen otázka času, než se to tu vymkne kontrole,“ prozradil pro Daily Telegraph.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Podobně promluvila i zástupkyně agentury OSN pro uprchlíky. Ta stav označila jako „hrozný a pekelný“. Lidé prý musí stát venku po kolena v bahně.

Na hranici lidé končí mezi chorvatskými a slovinskými ploty. Chorvaté je odmítají pouštět zpátky a vzkazují Slovincům, ať je pustí dále. Ti to odmítají. Mluvčí slovinské vlády ujistil, že země dělá maximum pro zajištění co nejlepších podmínek pro běžence, ale sama není schopna desetitisíce lidí obsloužit.

„Raději bych zemřela se svou rodinou v Sýrii, než na tomto hnusném místě,“ pronesla třicetiletá běženkyně z Damašku, sedící pod mokrou dekou se třemi dětmi a starou matkou. „Mé děti jsou prochladlé, to nejmenší je nemocné. Jsme tu dvanáct hodin a nedostali jsme žádné jídlo ani vodu,“ stěžovala si. Nechápe prý, proč toto běžencům dělají.

Jiní prý směrem k plotům skandují „Zabíjíte nás“ a „Otevřete brány, umíráme tady“. Třiadvacetiletý student ze syrského Aleppa jménem Mohamed, se obořil na slovenského policistu: „Zacházíte s námi jako se psy.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…