Radku Johne, to byla ostuda. Zmatek a trapas, píší noviny

22.02.2012 9:04

Předseda Věcí veřejných a šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Radek John si předvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a tři státní zástupce. Chtěl po nich vysvětlení, jakým způsobem a proč probíhá kontrola vyšetřování sporných kauz na Městském státním zastupitelství v Praze. Schůze ale pro Johna skončila ostudou, dostal přednášku z práva, uvádí deník MF Dnes.

Radku Johne, to byla ostuda. Zmatek a trapas, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Očekávalo se, že se John pustí do ministra a žalobců. Místo toho dostal přednášku o fungování státního zastupitelství. Ministr Pospíšil také Johnovi vytkl, že jako poslanec neměl právo zvát si žalobce na kobereček ani mluvit do kontroly.

Prostudujte si zákony, doporučil Pospíšil

Deník MfD zdůrazňuje, že Pospíšil ve své dlouhé řeči Johna s ironií poučoval: „Doporučuji prostudovat si vyhlášku, pane předsedo. Zákon nezná pojmy, jaké jste použil, pane předsedo. Omlouvám se za edukativní přednášku.“

Někteří poslanci během jednání neskrývali smích, jiní se divili, proč vůbec byla schůze svolána. „Bylo to trapné,“ komentoval pro MfD František Bublan (ČSSD).

Hlavním bodem programu bylo: „Prověrka mimořádného dohledu Vrchního státního zastupitelství na Městském zastupitelství v Praze.“ Na jednání John pozval také nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, pověřeného šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze Stanislava Mečla a pražskou státní zástupkyni Janu Herzogovou. Nikdo z pozvaných ale na schůzi nepřišel.

Snaží se Věci veřejné tlačit na Pospíšila?

John chtěl prověřit skutečnost, že Mečl před časem nařídil kontrolu (mimořádný dohled) desítek závažných kauz, které řeší jemu podřízené městské státní zastupitelství. Jedná se třeba o vyšetřování údajné korupce při armádních zakázkách nebo v pražském Dopravním podniku.

Mečl vybral případy na základě informací od kriminalistů z celostátních útvarů, kteří mají obavy, že se tyto kauzy vinou žalobců nevyšetří.

Podle deníku MF Dnes byla Johnova nezdařená schůze jedním z projevů rostoucího tlaku Věcí veřejných na Pospíšila. Nejmenší koaliční strana by podle zákulisních informací chtěla na jeho místo dosadit svou místopředsedkyni Karolínu Peake. Veřejně ale odmítají, že by o rezignaci ministra spravedlnosti stáli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…