Radní Kňourek jde do otáček: ČT útočila na Primu, jenže ta jede za své, borci. Propaganda Moravce. A neuvěřitelné prohlášení Rychlíka. Jiné názory patří do hospody?!

09.04.2019 16:50

NEWSROOM TOMÁŠE KŇOURKA Práci tlupy agitátorů v čele s Lubošem Rosím stojí za to rozebrat, vysvětluje radní Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, proč se po upozornění svého známého dodatečně podíval na nejnovější vydání pořadu Newsroom ČT24. Ten přinesl reportáž, která je protkána zděšením oslovených spřátelených novinářů nad tím, jak mohlo dojít ke spolupráci CNN a Primy v rámci nového zpravodajského kanálu. Vůbec poslední neděli musel divák veřejnoprávní televize u obrazovky trpět. Stačilo si po poledni pustit Otázky Václava Moravce, kdy moderátor předvedl hru na pluralitu, jako kdyby si v roce 1948 pozval k diskusi Gottwalda, Plojhara a Fierlingera.

Radní Kňourek jde do otáček: ČT útočila na Primu, jenže ta jede za své, borci. Propaganda Moravce. A neuvěřitelné prohlášení Rychlíka. Jiné názory patří do hospody?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Jen těžko nelze začít dnešní vydání NEWSROOMU ohlédnutím za nedělním, podobně nazvaným pořadem České televize. V zájmu zachování duševního zdraví se na Newsroom ČT24 pravidelně nedívám, vymývat mozek se mi různé režimy v různých formách pokoušejí celý život, a ve svém nynějším pokročilém věku to už vůbec nemám zapotřebí. Nicméně na reportáž o vzniku nového kanálu CNN Prima News mě upozornil jeden známý s tím, že práci tlupy agitátorů v čele s Lubošem Rosím stojí za to rozebrat.

„Pravda začíná tam, kde končí signál České televize,“ říká jeden z vtipů na adresu Kavčích hor. Asi nikoho nepřekvapí, že se dá aplikovat také na nedělní pořad. Česká televize využila zprávu o chystaném spojení zpravodajství CNN a TV Prima k vyřizování účtů se svým konkurentem, ten ale jede za své. Redaktorům z Kavek zkrátka vadí, že se Prima rozhodla jít „svoji cestou“ a nedržet s ostatními slouhy pravdy a lásky basu hyperkorektnosti a dvojího metru. Reportáž je protkána zděšením oslovených spřátelených novinářů nad tím, jak vlastně mohlo ke spolupráci CNN a Primy dojít. Hrůza.

Vyjádření z gaunerovy stáje do reportáže ČT náramně zapadlo

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí
Například takový Filip Černý z gaunerovy stáje prohlásil, „že bude zajímavé, až někdo ze CNN na zpravodajství Primy opravdu mrkne a najde tu sadu xenofóbních, protievropských a prohradních reportáží“. Pan Černý v podstatě přiznává, že o imigrantech se musí povinně informovat jako o evropské spáse, že Brusel je podobná modla jako RVHP a pana prezidenta je nutno fackovat od rána do večera. Ale to nic není proti Tomáši Etzlerovi, který s vážnou tváří prohlásil, že „editoriální standardy a kritéria, kvalita žurnalistické práce v Primě je naprosto neslučitelná se standardy a kvalitou v CNN“. Dokonalé chucpe doplnil tvrzením, že CNN prodává své jméno, svoji reputaci a také si to hlídá. „Hodnota CNN je ve věrohodnosti,“ nežertoval. Bezvadně na pana Etzlera reagoval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl: A je to tu! První intervence v Atlantě. Bude volat střízlivej?

Nicméně zastavme se u té věrohodnosti stanice CNN, kterou s oblibou oddaně papouškuje i český mediální mainstream. Například v roce 2017 americká iniciativa Project Veritas natočila skrytou kamerou šéfa zpravodajství CNN Johna Bonifielda. Ten se rozpovídal o tom, jak jeho kanál manipuluje zpravodajstvím, jak vyrábí kauzy proti Donaldu Trumpovi na objednávku a další věci. Bonifield přiznal, že CNN jede vysílání proti Trumpovi kvůli sledovanosti a ratingu, protože diváci CNN jsou „superliberálové“. Prohlásil, že vymyšlená kauza o napojení Trumpa na Rusko zachraňuje CNN propadající se sledovanost.

Obava, aby „toxický brand CNN“ nepoškodil TV Prima

Toto pana Etzlera, natož borce z Newsroomu nezajímá, ale TV Prima peskují například za to, že prezentuje reálný obraz situace v západní Evropě v souvislosti s imigranty. CNN se po tomto skandálu zařadila do ekipy hlavních fejkometů, což dokumentuje další nedávný skandál, kdy americká televize aranžovala protest muslimů po teroristických útocích v Londýně. Podobně je to i s dalším fejkem týkajícího se údajné předvolební spolupráce týmu Donalda Trumpa s Rusy. Dva roky nám CNN tloukla tento „fakt“ do hlav, nyní se ukázalo, že si tak trošku zakonspirovala. Vynikající postřeh napsal na Facebooku novinář Aleš Borovan, kde vyjádřil obavu, aby „toxický brand CNN“ spíše nepoškodil TV Prima. „Hoši z Palmovky se toho asi nebojí,“ dodal.

Nedělní vysílání se České televizi vůbec povedlo. Párkrát jsem v Newsroomu upozoňoval na podivný klíč, podle kterého si Václav Moravec zve hosty do odpolední tlachárny. Vlastně v tom žádnou podivnost ani hledat nemusíme. On má ty své hosty prostě rád. Miluje jejich názory a postoje. Vždyť si to vemte. Od 12 hodin tam měl ministryni Janu Maláčovou a europoslance Luďka Niedermayera. Mimochodem jistě zcela náhodou pár týdnů před volbami do Evropského parlamentu, kam znovu kandiduje. O hodinu později nad tématem „Co hrozí Evropě“ přišli spolu souhlasit slovenský prezident Andrej Kiska, generál Petr Pavel a politolog Jacques Rupnik.

Moravec posouvá hranice propagandy, ale vyhazov ne a ne přijít

Všechny výše zmíněné spojuje jeden myšlenkový proud – láska k EU, NATO a takzvané liberální demokracii, nenávist k Rusku, vlastenectví, tradičním hodnotám. K čemu je taková „debata“? Proč musejí lidé platit za ničemný produkt, který by si v obchodě nikdy nekoupili? Představte si takovou hru na pluralitu v roce 1948, kdy by si do studia ČT přišli podiskutovat Gottwald, Plojhar a Fierlinger. Moravec předvádí to samé. Nový člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov před nedávnem Parlamentním listům řekl, že chování Václava Moravce vnímá jako volání o pomoc. „Tak už mě vyhoďte, já už dál nemůžu.“ Možná na tom něco bude a Moravec si vzal Petrovova slova k srdci. Posouvá hranici propagandy stále dál, snaží se. Ale ono nic, vše zalité sluncem. Bude muset ještě přitvrdit, těšme se.

A nakonec ještě můj oblíbenec, odborník na média, dojič ČéTé, Břetislav Rychlík. Na semináři v Senátu PČR, který se týkal veřejnoprávních médií, konečně od srdce pronesl: „Rady veřejnoprávních médií jsou orgány, které mají kontrolovat dodržování zákonů a nezávislosti. O tom, že má někdo jiné názory než my, to si můžeme povídat v hospodě, to patří do hospody. Kontrola veřejnoprávních médií není svět alternativních názorů a fascinující je, že my jsme v zemi, kde máme orgán, který má kontrolovat nejrůznější podvratné servery, které mnohdy útočí na naši demokracii a do mediálních rad vysíláme lidi, kteří jsou autory těchto podvratných internetových serverů“.

Co si myslíme, říkejme v hospodě, do mediálních rad to netahejme

Toto není freudovské přeřeknutí, Břéťa Rychlík to národu říká zcela natvrdo. Pochopila by to i slepice, a to je co říct!

Za prvé, v hospodě si dle veřejnoprávního tvůrce ještě můžeme myslet a říkat cokoli. To je jistě alespoň dílčí výhra milovníků skutečné svobody slova. Nakonec hospoda, to je skutečný chrám Čechů. Tady se ukrýváme nejen před deštěm nebo nepochopením životního partnera. Tady si skutečně ještě můžeme nahlas říct, co si opravdu myslíme, protože si to kvůli inkasistům – nejen – z Kavek jinde říkat na rovinu ještě nechceme.

Za druhé, BR odhaluje samotný šém veřejnoprávního golema, kterým není nic jiného než krystalická licoměrnost. „Alternativní názory“ hospody a ty jedině správné, které máme „my“. „Podvratné internetové servery“ a ty jediné správné, které čteme „my“. Jedni dle této logiky nesmí ani ceknout – musí ale platit, druzí jediní mají správný názor a patří k lizu. Občani více kategorií, železná opona, samozvanci, ztroskotanci, americký brouk, imperialisté, a podobně. A z hospody rovnou do lágru nebo na šibenici, galejníci. Co více ještě chceme?

Vzorné chucpe!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…