Radní Udženija čelí trestnímu oznámení. Kvůli bourání Štvanice

31.05.2011 5:41

Kvůli bourání zimního stadionu na pražské Štvanici čelí radní Aleksandra Udženija trestnímu oznámení. To na ni podalo sdružení Acta non verba (ANV), podle něhož se provinila tím, že nařídila demolici památkově chráněné budovy.

Radní Udženija čelí trestnímu oznámení. Kvůli bourání Štvanice

Pražská radní za ODS ale pochybení odmítá. Prý pouze respektovala rozhodnutí stavebního úřadu. „Upřímně mě to pobavilo," reagovala Aleksandra Udženija, když se dozvěděla o trestním oznámení. „Nevím, jestli můžu nést odpovědnost za něco, co nám nařídila státní správa," obhajuje se.

„Existuje důvodné podezření, že je demolice nezákonná a byl spáchán trestný čin," řekl k bourání, které začalo v sobotu 28. května, člen ANV Vojtěch Razima. Podle něj je na vině právě Udženija, neboť podle zákona nese zodpovědnost za památkově chráněnou budovu její vlastník - zde tedy město.

Neschopná, nebo zaplacená

„Buď je naprosto nekompetentní, nebo je zaplacená. V obou případech nemá na postu radní pro majetek co dělat," řekl na adresu Udženiji Razima. Podle sdružení ANV předcházelo demolici nezákonné rozhodnutí, které provedla právě Udženija. Razima už vyzval primátora Bohuslava Svobodu, aby radní odvolal.

O zbourání stadionu na Štvanici prý rozhodl stavební úřad Prahy 7, neboť hrozilo zřícení stavby, zastává se kroku radní mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Místo stadionu luxusní hotel

Sdružení ANV vidí v demolici záměry společnosti Meridianspa, která chce na místě prý postavit hotel. Ta před více než deseti lety uzavřela s městem smlouvu, v níž se zavázala, že ostrov Štvanice opraví a postaví na něm sportovní a relaxační centrum s bazénem a lázněmi.

Nyní Udženija prohlásila, že již pověřila právníky, aby jednali s firmou Meridianspa o ukončení smlouvy. Chce zde totiž prosadit zachování zimního stadionu. Podle ní ani územní plán nedovoluje stavbu hotelu, nařizuje totiž pouze zařízení spojené se sportem.

Jestli se ale podaří smlouvu ukončit, není zatím jasné. „Čekáme, s čím přijde město. Naše nabídka platí. Pokud město řekne, že ji neakceptuje, tak musí přijít s nějakým návrhem a budeme o tom jednat," řekl člen představenstva Meridianspa Martin Kodeš.

Čtěte více:

Zastrašovaná radní z ODS: Někdo si hraje a různě to zkouší

Po Svobodovi už vyhrožují i Udženiji

Udženija (ODS): Mýty o velké koalici v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…