Radní proslavený vymáháním „doporučení z Bruselu“, exšéfredaktor Respektu nebo akademik od Pehe s podivnou češtinou. Podívejte se, kdo všechno se hlásí do Rady ČT

22.03.2017 19:14

RADA ČESKÉ TELEVIZE Hodně rozdílné hodnocení České televize zaznívalo při veřejném slyšení volebního výboru, před nímž se kandidáti o členství v Radě ČT snažili přesvědčit, že právě oni jsou těmi nejvhodnějšími. Přítomní se tak dozvěděli, že management veřejnoprávní televize je tak kvalitní, že nepotřebuje žádný ochranný val, jak bývají někdy radní nazýváni. Na druhé straně bylo připomenuto zatajování důležitých informací ve zpravodajství a kritizovány nudné hodinové Události.

Radní proslavený vymáháním „doporučení z Bruselu“, exšéfredaktor Respektu nebo akademik od Pehe s podivnou češtinou. Podívejte se, kdo všechno se hlásí do Rady ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Na druhý den veřejného slyšení před volebním výborem Poslanecké sněmovny zůstalo představení patnácti uchazečů o členství v Radě České televize. Jeden z těch, jimž v polovině roku vyprší šestiletý mandát a kteří se pokoušejí o znovuzvolení, René Kühn, řekl, že pokládá poslední tři roky za nejlepší éru v historii České televize. „Je to dáno kvalitní prací jejího managementu. A především bych vyzdvihl tři hlavní body: vytvoření dětského kanálu, dokončení televizního studia v Brně a stoupající sledovanost. Tři čtvrtiny koncesionářů považují podle průzkumů Českou televizi za objektivní, to není špatný výsledek,“ neupřesnil radní, zda nejde o průzkum, který si zadala sama televize.

Ale vadí mu, že Česká televize reaguje na kritické hlasy, které se vyskytnou, tak podrážděně. „Reakce redaktorů se sice dají pochopit, ale na druhou stranu přece s kritikou musejí počítat. Ze stížností, které nám chodí na radu, převládají banality, zmíním třeba kritiku účinkování slovenské moderátorky v pořadu Objektiv,“ uvedl René Kühn. Poslanec Daniel Korte se na něj obrátil s dotazem, co by řekl názoru, že Rada ČT má být kontrolním orgánem a hájit zájmy koncesionářů, ale nakonec se vždy scukne kolem generálního ředitele v obranném valu a chrání ho před „zlou“ veřejností. „Management je velice kvalitní, nic takového nepotřebuje, takže tezi ochranářského valu rozhodně odmítám,“ prohlásil dosluhující radní.

Hodinové Události jsou nudné, ve zpravodajství chybějí osobnosti

Velkou dávku upřímnosti a možná i předvídavosti projevila Dana Makrlíková, která v Radě ČT působila – i jako místopředsedkyně – do roku 2014. „Nemám žádný kontakt na management České televize, tak nepředpokládám, že budu zvolena,“ konstatovala Dana Makrlíková. Předseda volebního výboru Martin Komárek jí připomněl, že i zázraky se dějí, a to i v Poslanecké sněmovně. Kdyby na něj náhodou došlo, je prý připravena okamžitě ukončit své aktivity, které by byly v rozporu se členstvím v Radě ČT. To se týká její televizní spolupráce na pořadu pro kutily, pro který píše scénáře a v němž vystupuje jako zahradní architektka.

Další ze zájemců o křeslo televizního radního, režisér Pavel Kačírek, při hodnocení zpravodajství ČT docela překvapil prohlášením, že hodinový formát hlavního zpravodajského pořadu Události je neudržitelný. „Je nudný, kolikrát se hlavní zpráva objeví v řazení až na desátém místě, když se začne například ‚výnosem kukuřice‘. Také mi vadí záplava moderátorů a čteček nejrůznějších zpráv, naopak mi ve zpravodajství chybějí osobnosti,“ postěžoval si Pavel Kačírek na úroveň těch, kdo nám z veřejnoprávní obrazovky přinášejí informace.

Není normální, aby jedna organizace navrhla čtvrtinu kandidátů

Tomáš Němeček, právník a bývalý šéfredaktor Respektu, ve svém vystoupení ujišťoval, že by v radě nebyl součástí žádného ochranného valu na obranu vedení ČT. Dokonce se pochlubil, že nynější management už několikrát porazil v soudním sporu o poskytování informací. „Zpravodajství České televize splňuje vysoká kritéria, ve středoevropské čtyřce je špičkou, ale to zase není tak těžké,“ rýpl si do veřejnoprávních televizí v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Poslanec Martin Kolovratník se ho zeptal, co si myslí o tom, že za reportáže o Andreji Babišovi Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Českou televizi kritizuje, zatímco Rada ČT ji hájí. „Já považuji informace z reportáží o Andreji Babišovi za korektní,“ konstatoval Tomáš Němeček, jenž v září 2013 opustil Lidové noviny „kvůli špatným osobním zkušenostem s Andrejem Babišem“, který koupil vydavatelství MAFRA.

Před poslanci působila možná nejzajímavěji právnička Dagmar Raupachová, která mimo jiné vyslovila přesvědčení, že do Rady ČT by měli být zvoleni lidé, kteří už mají důvěru veřejnosti. Sama ji cítí z mnoha reakcí včetně té, že je oslovována z médií k nejrůznějším otázkám. Ve svém vystoupení také poznamenala, že by stálo za to zapřemýšlet nad tím, zda by rada neměla být nezávislá na České televizi a zda by neměla mít vlastní právní subjektivitu. Zajímavě okomentovala i probíhající slyšení před volebním výborem. „Nevím, jestli je správné, že končící radní se znovu ucházejí o další šestiletý mandát. A člověka také překvapí, když jedna organizace – Český filmový a televizní svaz FITES – nominuje čtvrtinu všech kandidátů. To je k zamyšlení,“ upozornila Dagmar Raupachová na to, jakým způsobem se lidé od filmu a z televize snaží ovládnout Radu ČT.

Zatajení výzvy k uvolňování napětí v Evropě a neznalá redaktorka

Tomáš Samek, antropolog a lingvista z katedry sociálních věd Univerzity Pardubice, který studoval ve Spojených státech na New York University, University of Virginia a University of California Santa Barbara, se přidal do nepočetného zástupu kritiků zpravodajství České televize. Na konkrétním příkladu ukázal, jak je to s nezávislostí a informováním ze strany veřejnoprávních médií. Když více než 60 německých osobností z politiky, ekonomiky, kultury a médií v čele s bývalým spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem a bývalým německým prezidentem Romanem Herzogem varovalo před válkou s Ruskem a podpořilo novou politiku uvolňování napětí v Evropě, tak o této výzvě s názvem „Opět válka v Evropě? Ne naším jménem!“ hlavní česká média pomlčela.

To se týkalo i veřejnoprávní televize a jejího silně protiruského naladění. „To je naprostý lapsus. Navíc při srovnání Televizních novin na Nově a Událostí v České televizi je patrné, že zprávy v soukromé televizi jsou formulovány jasně a srozumitelně na rozdíl od těch ve veřejnoprávní televizi. Nehledě na potřebu vzdělávání redaktorů a moderátorů. Stačí připomenout Petru Tuháčkovou, která při živém vstupu na úvod nedávného sjezdu ČSSD nerozpoznala evropskou hymnu od slovenské,“ kritizoval Tomáš Samek, co Česká televize za peníze koncesionářů předvádí.

Drtinová a spol. byli kvalitativně plně nahrazeni a ČT šlape dál

Do Rady ČT by na druhé šestileté období znovu rád usedl Michal Jankovec. Jeho jméno je spojováno s vyhroceným zasedáním ze 4. února 2015, na němž se probíralo informování o dění na Ukrajině. Právě on se zahraničních zpravodajů a redaktorů vehementně zastal. „Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie,“ vysvětlil Michal Jankovec, že je třeba referovat podle bruselských not.

Před poslanci tentokrát připomněl, že za Radu ČT spolupracoval na nové koncepci metodiky na vyhodnocování veřejné služby vysílání České televize. Pochvaloval si nastoupený trend v žánrovém a tematickém rozsahu ČT, tedy šest jejích programů. „Za jeden z nejdůležitějších úkolů pro následující období považuji vytvářet společný orientační bod pro všechny členy společnosti na straně jedné a na straně druhé uspokojovat poptávku specifických diváckých skupin,“ promluvil radní ve stylu chytré horákyně. Poslanci se vrátili ke tři roky staré stížnosti více než dvaceti redaktorů na objektivitu zpravodajství České televize. „Ano, odešla Daniela Drtinová a někteří další kolegové z pořadu Události, komentáře. Vnímám jako ztrátu, když odchází nějaký kvalitní redaktor, za kterého paní redaktorku považuji, ale čas ukázal, že byla i s těmi, kteří také odešli, kvalitativně plně nahrazena a vysílání České televize to nijak neublížilo,“ konstatoval Michal Jankovec.

Chtěl by hodnotit vysílání, ale rodný jazyk příliš neovládá

Poslední slovo měl Tomáš Trampota, jenž přednáší na New York University in Prague, kde je ředitelem Jiří Pehe. V pedagogické činnosti se zabývá zejména sociologií médií s důrazem na produkci zpravodajství a systémovým pohledem na média. Ve svém vystoupení řekl „média jsou diskvalifikovány“, což vytočilo poslance Daniela Korteho, a tak se kandidáta zeptal, jak by měla vypadat kvalita českého jazyka ve veřejnoprávním médiu. Uchazeč o místo radního vůbec nepochopil, že se ho poslanec ptá kvůli té chybě, a v odpovědi to ještě vyšperkoval spojením „v řadě věcích“. Tím si to u těch, kdo si potrpí na správnou češtinu, definitivně rozlil. A ty zbylé pak mohlo odradit, že už nějakou dobu je členem kolegia generálního ředitele České televize a že by se nejspíš stal součástí zmiňovaného obranného valu Petra Dvořáka.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Ve veřejném slyšení se v průběhu dvou dnů představilo po 22 uchazečích do každé z rad. Členové volebního výboru se sejdou 6. dubna a v tajné volbě budou vybírat devět kandidátů na členství v Radě ČT a Radě ČRo. Následně pak z nich plénum Poslanecké sněmovny vybere tři do každé z rad.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…