Rakouské odmítnutí migrační smlouvy OSN: Jsme oddáni rakouskému lidu a chceme nezávislost, řekl Kurz. A my?

01.11.2018 11:05

Spolková vláda Rakouska ve středu 31. října rozhodla, že Rakousko nepodepíše Globální kompakt o migraci. Po jednání vlády oznámil odchod od projektu migračního paktu spolkový kancléř Sebastian Kurz (OVP). „Spolková vláda se důkladně zabývala Migračním paktem OSN a dohodli jsme se, že je důležité, abychom dodržovali rakouskou národní svrchovanost. Proto jsme se rozhodli, že Rakousko nebude souhlasit s Valným shromážděním OSN a nepodepíše smlouvu OSN o migraci,“ uvedl po jednání vlády kancléř Kurz.

Rakouské odmítnutí migrační smlouvy OSN: Jsme oddáni rakouskému lidu a chceme nezávislost, řekl Kurz. A my?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Rakouská vláda podrobila důkladné analýze Globální kompakt o bezpečné, řízené a legální migraci a Globální kompakt o uprchlících – souhrnně nazývané Globální kompakt o migraci. Na její přípravě se podílela všechna spolková ministerstva a odborníci z universit. Na jejím základě pak vláda rozhodla o odmítnutí podpisu kompaktu.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí

„V kompaktu jsou  některé body, které považujeme za pozitivní, ale také některé body, které vidíme kriticky,“ uvedl  kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci k rozhodnutí o rakouské pozici ve vztahu ke globálnímu migračnímu paktu OSN. „Proto jsme podrobně zkoumali možnosti a spolková vláda nakonec dospěla k závěru, že Rakousko nepodepíše smlouvu OSN o migraci. Nebudeme Rakousko touto smlouvou zavazovat,“ řekl Kurz.

Tím, že se Rakousko zdrží účasti na kompaktu, podle něj může i nadále formovat své vlastní zákony o všech migračních otázkách. „V důsledku toho nedojde k žádné změně zákona,“ řekl rakouský kancléř.

Místopředseda rakouské vlády a ministr pro veřejnou správu Heinz-Christian Strache (FPÖ) na tiskové konferenci doplnil kancléře prohlášením, podle kterého je obzvláště důležité chránit rakouskou suverenitu a státnost. „Protože je spolková vláda oddaná rakouskému obyvatelstvu, tak splnila svoji zodpovědnost vůči státu a jeho suverenitě,“ řekl Strache. Rakousko podle něj předem písemně oznámí OSN, že se k dohodě nepřipojí.

Jako první se z jednání o Globálním kompaktu o migraci stáhly USA. V prosinci 2017 nařídil americký prezident Donald Trump diplomatické delegaci při OSN, aby ukončila jednání o kompaktu. USA od obou dohod odstoupily ještě během procesu jejich tvorby v odborné skupině.

Finální verze návrhů obou smluv byla odbornou komisí předložena státům v červnu letošního roku. V srpnu 2018 oznámila maďarská vláda, že kompakt nepodepíše. Jejímu rozhodnutí předcházelo zevrubné zkoumání jednotlivých ustanovení návrhů obou smluv a jejich dopadu na vnitrostátní zákony. Posuzování dopadů kompaktu na národní legislativu v oblasti pobytu cizinců se účastnily i odborné výbory Zemského sněmu, jak je nazýván maďarský parlament. Po projednání maďarské pozice k těmto smlouvám na plénu Zemského sněmu vláda premiéra Viktora Orbána (Fidesz) rozhodla, že Maďarsko Globální kompakt o migraci nepodepíše, a oficiálně to oznámila diplomatickou depeší sekretariátu OSN.
V polovině října oznámil polský ministr vnitra Joachim Brudziński (PiS) ukončení procesu zkoumání slučitelnosti migračních paktů s polským právem. Analýzu polské ministerstvo vnitra rozeslalo ostatním členům vlády 9. října 2018. „Návrh dohody podle nás nezaručuje Polsku bezpečnost. Může navíc posílit nelegální migraci,“ konstatoval ministr na tiskové konferenci pro jejím dokončení. Polský ministr vnitra k tomu uvedl, že navrhuje vládě, aby Varšava odstoupila od Globálního paktu o migraci ještě před jeho oficiálním přijetím letos v prosinci. Vláda bude pozici Polska ve vztahu k oběma paktům projednávat v polovině listopadu.
K podpisu obou smluv je svolána zvláštní ministerská konference OSN, která se sejde v Marrákeši.

Oficiální postoj české vlády ke Globálnímu kompaktu o migraci zatím není znám. Na základě usnesení Sněmovny ze zářijové schůze má jeho návrh předložit vláda poslancům k projednání 25. listopadu 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Kunštek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…