Rakouský exprezident: EU má problémy, ale není k ní alternativa

10.10.2017 21:27

Evropská unie se sice potýká s problémy a je třeba pracovat na jejich řešení, k její existenci jako takové ale není alternativa. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 to dnes řekl bývalý rakouský prezident Heinz Fischer. Podotkl také, že s ohledem na turbulence ve světě v Rakousku roste podpora členství v EU.

Rakouský exprezident: EU má problémy, ale není k ní alternativa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Rakouský exprezident řekl, že EU se potýká s řadou problémů. Nacionalismus, který se v jednotlivých zemích liší a někde má pravicové a jinde levicové zabarvení, podle něj nabývá na síle. Není také jasné, jakým směrem se bude Unie ubírat. Dříve představené scénáře předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nedávají podle Fischera jednoznačný obrázek o budoucnosti.

„Máme hodně práce s věcmi, na jejichž zlepšení musíme pracovat. Jsem ale proti všem skupinám, které předstírají, že existuje něco lepšího než evropská integrace,“ řekl. Model evropské solidarity a spolupráce se podle něj osvědčil a je úspěšný. Devětasedmdesátiletý Fischer zdůraznil, že jako dítě druhé světové války to dokáže dobře posoudit.

Bývalý rakouský prezident také cítí, že v jeho zemi roste podpora evropského směřování. Podle něj k tomu přispěla i zvýšená nejistota, kterou vyvolalo loňské zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států a loňské rozhodnutí Britů odejít z EU. „Lidé mají pocit, že je třeba držet se v nejisté době pohromadě,“ řekl.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…