Rakovina z polí, dotace a zákaz halal porážek. Ministru Tomanovi bylo před kamerami pořádné horko

27.01.2019 13:00

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman a poslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Ministr popsal údajně velký problém českého zemědělství ve věci dotací a dáma se do něj okamžitě pustila. Ministr však nehodlal ze svých pozic ustoupit ani o milimetr. Před kamerami se odehrál tvrdý slovní souboj. Došlo i na debatu o rakovinotvorných látkách v potravinách a o rituálních porážkách zvířat.

Rakovina z polí, dotace a zákaz halal porážek. Ministru Tomanovi bylo před kamerami pořádné horko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr Toman má za to, že české zemědělce ohrožuje zastropování evropských dotací pro velké zemědělské podniky. Proti se čeští vyjednavači Bruselu snaží o to, aby k plošnému zastropování nedošlo.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Vrecionová šéfa resortu zemědělství okamžitě zkritizovala. „Já tady naprosto nesouhlasím s tím, co říká pan ministr. Není to v pořádku. Už jen proto, že naši vyjednavači jezdí do Bruselu s tím, že nesouhlasí se zastropováním,“ rozjela se Vrecionová s tím, že stávající český model poškozuje malé české zemědělce.

Ministr si však trval na svém. „Já nesouhlasím. Řeknu příklad živočišné výroby. Více než 80 procent živočišné výroby zajišťuje 11 procent zemědělských podniků,“ ohradil se člen vlády. „My když to zrušíme, tak znevýhodníme tyto živočišné podniky. My musíme brát ty věci v souvislostech, a ne jen o dotacích,“ rozzlobil se Toman.

Vrecionová mu však okamžitě vrátila ránu. Kdyby vláda dala více prostoru menším zemědělcům, živočišnou výrobu by prý zavedli i oni. Neměli bychom prý zapomínat také na to, že podání žádosti o různé dotace představuje poměrně náročný proces, na který malí zemědělci nemají čas, takže často o dotace vůbec nežádají.

Ministr uznal, že administrativy mají zemědělci opravdu hodně a člen vlády je spolu s Vrecionovou připraven pracovat na tom, aby se snížila.

Pokud jde o zastropování dotací, Vrecionová se domnívá , že k zastropování dotací pro největší zemědělce stejně dojde. Stačí se podívat na to, jaké zemědělské podniky v EU převažují. „Průměrná rozloha české zemědělské farmy je 130 hektarů. Průměrná rozloha v EU je 16, 6 hektarů,“ prozradila dáma, aby svůj argument podpořila.

Toman její argument uznal, jenže obratem přidal jedno „To všechno je pravda, ale oni dostávají dotace na to, aby se spojili a byli konkurenceschopnější,“ podotkl s tím, že je nesmysl, abychom v České republice šli přesně opačnou cestou. Toto na oplátku uznala Vrecionová. Jen okamžitě dodala, že v ostatních zemích EU se spojují dva zemědělci s farmami o velikosti 8 hektarů.

Rakovinotvorné látky v potravinách

V druhé polovině debaty věnovali pozornost možnému zákazu prostředku Roundup, který zemědělcům pomáhá urychlit dozrávání plodů. Problém je, že tento prostředek údajně obsahuje i rakovinotvorný glyfosát. Není na čase tento výrobek zakázat?

Toman prozradil, že vláda používání tohoto produktu omezuje, ale v tuto chvíli ho plošně nezakáže, aby nepoškodila konkurenceschopnost českých zemědělců. Výhledově se však nebrání tomu, aby bylo využívání glyfosátu úplně zakázáno.

V této věci byla Vrecionová s ministrem ve shodě. „Kdyby došlo k plošnému zákazu glyfosátu, tak by se neúměrně zvedla cena potravin a zasáhlo by to všechny zemědělce. ... Je třeba jít dál, ale je třeba hledat, čím toto nahradit,“ poznamenala dáma.

Poté hosté změnili téma ještě jednou, bavili se o rituálních porážkách zvířat z náboženských důvodů. Poslankyně byla proti zákazu rituálních košer a halal porážek zvířat. „Když toto zakážete, tak zajistíte pouze to, že se porážky přesunou do šedé zóny nebo se všechno přesune do Ruska či na Ukrajinu,“ upozornila Vrecionová s tím, kam už české úřady nedohlédnou, ale praxe rituálních porážek rozhodně nezmizí.

Toman dal dámě za pravdu. Navíc zdůraznil, že rituální porážky v Česku představují jen desetiny jednoho procenta z celkového počtu porážek zvířat v Česku.

Stranou pozornosti hostů nezůstala ani drezura zvířat v cirkusech. Toman se postavil proti plošnému zákazu drezury v cirkusech. Místo plošného zákazu prý ministerstvo hledá určitý kompromis, který bude zahrnovat i celou řadu přísných podmínek.

Vrecionová prohlásila, že je proti plošnému zákazu drezury v cirkusech. Zdá se jí, že premiér Babiš (ANO) dospěl k závěru, že ochránců zvířat je opravdu hodně a aby získal jejich podporu, přišel s nápadem na plošný zákaz drezury. Ministerstvo zemědělství si však zachovalo rozum, což dáma vysoce ocenila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…