Rakušan: Česko je pyšné na ty, co pomohli Ukrajincům

27.02.2023 13:21 | Ze sítí

Tisíce lidí si v sobotu v podvečer průvodem z pražské Letné k ukrajinskému velvyslanectví připomněly roční výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Po úvodních projevech řečníků šli lidé k ruskému velvyslanectví, kde na připomínku obětí války zapichovali do země ukrajinské vlaječky a zapalovali svíčky. Na sociálních sítích se k akci vyjádřil například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan: Česko je pyšné na ty, co pomohli Ukrajincům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Akci nazvanou Vidíme jasně, co je třeba udělat uspořádal spolek Milion chvilek, Paměť národa, ukrajinské velvyslanectví či iniciativa Dárek pro Putina. V úvodu setkání na Letné promluvil publicista a spisovatel Jiří Padevět. „Zkusme alespoň tímto pochodem vzkázat agresorovi, že jsme na straně Ukrajiny, na straně svobodného světa vzdorujícího východní despocii,“ řekl. Akci poté podpořil také velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet. „Jsem hrdý, že dnes tu mohu stát s vámi a opakovat své jednoduché poselství. Stojíme na straně Ukrajiny, stojíme s vámi a nikam neodejdeme. Sláva Ukrajině!“ řekl. S poděkováním lidem za podporu vystoupil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten pak akci okomentoval i na sociální síti.

„Ještě před rokem si nikdo neuměl představit, že k nám přijde bezmála půl milionu lidí prchajících před válkou. Ale zvládli jsme to. Díky vám. Poskytli jste jim své domovy, aby se mohli cítit bezpečně, zatímco jejich zemi napadl agresor. ČR je pyšná na každého z vás. Děkuji vám,“ napsal na twitteru a dodal: Sláva Ukrajině.

Následoval videomapping na budově Ministerstva vnitra. Pak šli lidé k ruskému velvyslanectví, kde na připomínku obětí války zapichovali do země ukrajinské vlaječky a zapalovali svíčky. Dál pak pokračovali k ukrajinské ambasádě, kde akci zakončí koncert. Na pódium tam po 19. hodině zavítal na několik minut i zvolený prezident ČR Petr Pavel.

Ukrajinu přišli podpořit lidé nejrůznějšího věku, v průvodu šly i maminky s kočárky či pejskaři, vedle Čechů bylo slyšet i mnoho Ukrajinců. „Přišli jsme podpořit Ukrajinu. Česko by mělo pokračovat v dodávkách materiálu a peněz do země,“ řekl starší pán. Lidé v průvodu volali hesla jako „Putin je fuj“. Účastníci akce s sebou měli ukrajinské vlajky a také baterky, které organizátoři u ukrajinské ambasády vybírali a pošlou je jako pomoc na Ukrajinu. Na akci dohlížely desítky policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mělo tam být, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 27.02.2023 13:56:44
i náborové středisko do ukrajinské armády a hned mohli své odhodlání vyjádřit skutkem. Mně podpora Ukrajiny neláká, stejně tak mne neláká podpora Ruska. Dle mne je to zcela zbytečná válka. Stačilo dát Rusku záruku, že Ukrajina bude neutrálním státem. Mohla mít výhodu v obchodních vztazích na obě strany, místo toho mají zničený stát.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…