Rakušanův pytel s Putinem: Odloženo. Trestný čin to prý nebyl

10.01.2023 20:04

Policie odložila případ plachty s českou a ukrajinskou vlajkou spolu s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly, která byla koncem loňského října vyvěšena na budově Ministerstva vnitra v Praze. České televizi to řekl mluvčí policejního prezidia Josef Bocán. Vyobrazení s vlajkami a Putinem se na sídle ministerstva objevilo u příležitosti státního svátku 28. října. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyvěšení díla hájil.

Rakušanův pytel s Putinem: Odloženo. Trestný čin to prý nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na státní svátek 28. října byly na budově ministerstva vnitra vyvěšeny vlajky Česka, Ukrajiny a černý pytel s Putinem. Daňové poplatníky to stálo 50 000 Kč

„Došli jsme k závěru, že ve věci se nejedná o podezření z trestného činu. Úkony trestního řízení nebyly zahájeny a věc byla uložena ad acta,“ řekl České televizi Bocán.

Podle dřívějších informací Deníku N nejprve prověřovala pražská policie vyvěšení vlajky kvůli možnému porušení zákona o státních symbolech. Podle něj se státní vlajka vyvěšuje na čelní straně budovy, v tomto případě ale visela na zadní straně ministerstva.

Rakušan serveru řekl, že podle předběžného právního názoru nešlo o protiprávní jednání a že případnou pokutu zaplatí. Případ později převzala Národní centrála proti organizovanému zločinu, která ho nyní odložila.

Podle tvůrců mělo vyobrazení značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu.

Kontroverzní podobiznu ruského prezidenta kritizovala mimo jiné moskevská tisková agentura. Naopak ji ocenila některá ukrajinská média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…