Rampulova exmluvčí lehce vyhrála spor. Od Bradáčové nikdo nepřišel k soudu

13.06.2014 9:46

Bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, která tam působila v době, kdy v jeho čele stál Vlastimil Rampula, Irena Válová, vyhrála s vrchním státním zastupitelstvím soudní spor o ušlý zisk. Právo informuje, že neměla žádného odpůrce, protože nikdo z úřadu k soudu nedorazil.

Rampulova exmluvčí lehce vyhrála spor. Od Bradáčové nikdo nepřišel k soudu
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

Soud uznal a přijal její argumentaci, že Stanislav Mečl jako tehdejší pověřený šéf VSZ neměl pravomoc vypovědět Válové mandátní smlouvu. VSZ nyní vedené Lenkou Bradáčovou tak podle rozhodnutí soudu musí bývalé mluvčí zaplatit 77 tisíc korun ušlého zisku. Jde o peníze ze státních prostředků a proto je prý divné, že úřad nevyužil možnost se hájit.

Státní úřady se obyčejně hájí

Právo upozorňuje, že úřady se většinou hájí i zpravidla využívají všech opravných prostředků. V tomto případě však nikdo nedorazil a Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí vynesl rozsudek. Podle občanského soudního řádu však vyhlásil tzv. verdikt pro zmeškání. Navzdory tomu, že účastníci sporu byli vyrozuměni, za vrchní státní zastupitelství se nikdo nedostavil. Nikdo z úřadu se prý soudu ani neomluvil nebo nezdůvodnil nepřítomnost nějakým závažným důvodem.

Možnost pro odvolání je minimální

„Soud dal za pravdu mé argumentaci, ovšem v můj neprospěch spor ani dopadnout nemohl, protože protistrana nevyužila svého práva a odmítla se záležitostí jakkoli zabývat,“ řekla Právu Válová.

V případě sporu s Válovou jsou prý už možnosti pro odvolání minimální. „Pokud se nedostavili, mohou pouze začít prokazovat, že to bylo ze závažných a objektivně prokazatelných důvodů,“ podotkla bývalá mluvčí.

„Třeba, že na budovu VSZ dolehla povodeň, proběhl tam teroristický útok nebo jsou všichni jejich právní zástupci po smrti,“ cituje Právo Válovou.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …