Rána pro Babiše? Zákon o střetu zájmů platí, řekl Ústavní soud

18.02.2020 15:15

Ústavní soud ČR smetl ze stolu návrh prezidenta Miloše Zemana a některých poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů. Zákon, který stanoví, že se omezuje přístup firem ovládaných členy vlády k některým státním podporám a zakázkám a znemožňuje vybraným veřejným činitelům provozovat rozhlasové a televizní vysílání či vydávat periodický tisk, se nemění.

Rána pro Babiše? Zákon o střetu zájmů platí, řekl Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

Soudce zpravodaj Jan Filip konstatoval, že zákon o střetu zájmů není v rozporu s Ústavou České republiky a zůstane nadále v platnosti beze změny.

„Veřejní funkcionáři jsou nositeli veřejné funkce, ale na druhé straně jsou fyzickými osobami, a jsou tedy nositeli základních práv a svobod,“ upozornil na dvojí rovinu případu. Podle soudce zpravodaje Filipa ten, kdo se uchází o veřejnou funkci, musí počítat s určitými omezeními, a až ji vykonávat nebude, omezení se ho týkat nebudou. Jan Filip tento princip popsal před kamerami ČT jako elasticitu práv.

Volební soutěž není bojem o získání zdrojů státu, ale je bojem o získání mandátu a výkon veřejné funkce po určité období. Jinými slovy, stát není podnikem a veřejná funkce není druh podnikání,“ pravil soudce zpravodaj.

Soudce Jan Filip zdůraznil, že ač premiér Andrej Babiš tvrdí, že zákon o střetu zájmů je zákonem namířeným především proti němu, není to pravda. Jde o zákon, který střet zájmů řeší u všech osob, které se dostanou do situace, že ze soukromého sektoru přejdou do politiky. Lex Babiš tedy ve skutečnosti vůbec není Lex Babiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…