Ranní Kalousek v ČT: Proč je těžké zablokovat 12 miliard

16.11.2011 8:06

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl hostem pořadu Studio 6, kde vysvětloval postup ministerstva financí v kauze 12 miliard z privatizace Mostecké uhelné společnosti, které jsou zablokované na účtech ve Švýcarsku. Podle Kalouska je potřeba, aby orgány činné v trestním řízení určily, z jakého skutku peníze vznikly. Pak se může Česká republika připojit k žalobě.

Ranní Kalousek v ČT: Proč je těžké zablokovat 12 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Kalousek v ČT24 prohlásil, že podle švýcarského trestního řádu se Česko nemůže přidat k probíhající žalobě. Může se ale připojit jako soukromý žalobce.

Zablokování 12 miliard po dobu pěti let se musí uvážit

„Pak bychom měli přístup do spisu a můžeme vymáhat škodu, pokud dokážeme, že nám vznikla. Nikdo jiný než ministerstvo financí nemůže vyčíslit, jaká vznikla ČR škoda. Ale někdo jiný, orgány činné v trestním řízení, musí říct, z jakého skutku," vysvětlil Kalousek.

SLEDUJEME téma Mostecká uhelná

Ministr financí upozornil, že zablokovat 12 miliard po dobu pěti let není snadné. Stát by musel platit obrovské kompenzace, pokud by obžalovaný dokázal svoji nevinu. Postup v takovém případě se tedy musí uvážit.

„Nejvyšší státní zástupce fabuluje, stejně jako předsedkyně legislativní rady vlády. To mohu tolerovat bulvárnímu novináři nebo ministrovi kultury. Nechápu, proč je tady ministr financí v osobě obviněného. To je směšné," nelíbí se Kalouskovi.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…