Ransdorf v noci: Neexistuje důkaz, že by na Ukrajině působila ruská armáda. Zato ohledně USA existuje tato smlouva...

19.04.2015 8:21

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníListy.cz. Týkaly se Liberlandu, nového malého státečku, který založil český občan. Pár slov padlo i k tzv. katyňskému masakru, při němž za druhé světové války Sověti povraždili přes 20 tisíc polských vězňů, zejména důstojníků a inteligence, a znovu se obsáhle vyjádřil k ukrajinské otázce.

Ransdorf v noci: Neexistuje důkaz, že by na Ukrajině působila ruská armáda. Zato ohledně USA existuje tato smlouva...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Člen Svobodných Vít Jedlička se pokusil založit malý stát u Dunaje, jehož zásadním přínosem mají být nízké daně a minimální zásahy státu. Komunisté tam ovšem nemají co dělat. Jak se na takový nápad dívá komunista Ransdorf? O Liberlandu prý nic neví, ale stát fungující i s minimální či dokonce nulovou daňovou zátěží existuje. „O Liberlandu nevím nic a o podobných pokusech kdekoliv jinde také ne. ... Nicméně země bez daní byly a jsou. Například Spojené arabské emiráty nebo Severní Korea, každý stát ovšem z jiných důvodů,“ konstatuje europoslanec v odpovědi psané, jak už je jeho zvykem, v pozdních večerních hodinách.

Tentýž čtenář, vystupující pod přezdívkou Lachimaa, se ptal na Ransdorfův názor ve věci tzv. katyňského masakru, při němž měly jednotky NKVD  – předchůdce KGB – povraždit tisíce polských vězňů v roce 1940.

Ačkoli se v poslední době objevily snahy zpochybnit sovětský podíl na tomto masakru – dlouhá léta ho moskevští vládci přisuzovali nacistům – Ransdorf se domnívá, že nepřátelství mezi Polskem a Sovětským svazem bylo dlouhá léta takové povahy, že sovětskou roli nelze vyloučit. Zmiňuje také posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka.

Další odpovědi europoslance najdete zde

„Sověti odtajnili dokumenty teprve nedávno a interpretace jsou rozporné. Hodně asi věděl o tom Gustáv Husák, který tam byl v delegaci za Slovenský štát, a tento fakt byl i příčinou jeho určité zranitelnosti a vydíratelnosti. Poslal ho tam údajně jeho přítel Šaňo Mach, ministr slovenské vlády,“ poznamenává europoslanec.

Rusko nechce destabilizovat mezinárodní systém

Nakonec se Ransdorf poněkud obsáhleji vyjádřil k situaci na Ukrajině. Bylo to prý Rusko, které Spojené státy varovalo před uznáním Kosova jako krokem, který destabilizuje mezinárodní systém – systém stojící na základech OSN a Rady bezpečnosti. Pávě tam je Rusko stálým členem s nemalým vlivem, takže je v jeho zájmu tento systém zachovat. Pokud jde o ruskou invazi na Krym, z mezinárodního hlediska je to opravdu problém.

„Ale byl to vynucený krok daný snahou Američanů zmocnit se Sevastopolu. Už měli smlouvu na rekonstrukci námořní akademie. Připomínám, že Rusové na základě smlouvy s Ukrajinou měli základnu garantovanou do roku 2042 s možností automatického prodloužení o dalších pět let. Rusko nemá zájem na revizi systému mezinárodních vztahů. Je to proti zájmům Ruska, které by tím jen ztratilo,“ připomíná Ransdorf.

Svou odpověď komunistický europoslanec uzavírá prohlášením, že dnes neexistuje jediný důkaz o přítomnosti ruské armády na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…