Rasismus? „Třetí dávku odložte, Afrika nemá nic.“ Silné varování

24.08.2021 13:41

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus obvinil bohaté státy z vakcinační nerovnosti. Syslí si prý pro sebe a na africké státy tak nezbývají očkovací látky. Proočkovanost tam jen 2 %. „Nespravedlnost! Nikdo není v bezpečí, dokud nejsou všichni v bezpečí,“ hřímal.

Rasismus? „Třetí dávku odložte, Afrika nemá nic.“ Silné varování
Foto: Repro. Youtube
Popisek: Šéf Světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

 

Šéf Světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval státy ke dvouměsíčnímu odkladu podávání třetích posilovacích dávek vakcíny proti covidu. Navrhl tento krok kvůli snížení údajné globální vakcinační nerovnosti mezi jednotlivými zeměmi a kvůli zabránění vzniku nových variant nemoci.

Dr. Tedros řekl, že byl „opravdu zklamaný“ malým počtem darovaných vakcín po celém světě. Mnoho zemí totiž prý bojuje i s poskytováním první či druhé dávky jen zlomku své populace, zatímco bohatší státy si udržují stále rostoucí zásoby vakcín.

Tedros proto vyzval země nabízející třetí dávky vakcíny svým občanům, „aby se o tyto dávky radši podělily s jinými zeměmi, aby tyto země mohly zvýšit svou proočkovanost první a druhou dávkou“.

Tedros řekl, že ze 4,8 miliardy dávek vakcíny dodaných doposud po celém světě, 75 procent z nich odešlo pouze do 10 zemí, zatímco pokrytí vakcínou v Africe je na méně než 2 procentech.

„Vakcinační nespravedlnost a vakcinační nacionalismus,“ zvyšují riziko vzniku nakažlivějších variant, myslí si Tedros.

Několik zemí včetně Spojených států, Izraele a Maďarska, stejně jako další země v Evropě, na Středním východě a v Asii, již totiž nabízí nebo plánuje nabídnout svým obyvatelům posilovací třetí dávku proti covidu-19.

Počátkem srpna se Maďarsko stalo první zemí v Evropské unii, která umožnila občanům přihlásit se o třetí dávku vakcíny, a podle vládních statistik doposud dostalo posilovací dávku již více než 187 000 lidí. Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto na tiskové konferenci řekl, že Maďarsko má ve skladu 8 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 a že středoevropská země darovala více než 1,5 milionu dávek dalším zemím. Tedros Maďarsku za tyto dary poděkoval a dodal: „Doufáme, že uděláte více, protože nikdo není v bezpečí, dokud nebudou všichni v bezpečí.“

Minulý týden američtí zdravotničtí činitelé odhalili plány na vydání třetích posilovacích dávek všem Američanům ve snaze posílit ochranu před nárůstem případů připisovaných variantě delta a předejít známkám toho, že účinnost vakcín klesá.

Zdravotnická agentura při OSN také opakovaně vyzvala bohaté státy, aby udělaly více pro zlepšení přístupu k vakcínám v rozvojovém světě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…