Rath: Zkuste se ohradit proti tomu, kdo vás odírá. Chci zdanit velké firmy

30.03.2012 14:31

Česká republika podle článku poslance ČSSD Davida Ratha na jeho blogu už několik let neprospívá. Roste státní dluh a ekonomika klesá nebo stagnuje. Horší se životní úroveň většiny lidí. Poslanec konstatoval, že recept pravicových vlád je řadu let stále stejný. Škrtat a šetřit, nebo šetřit a škrtat. Oč víc prý vlády škrtají, o to je situace horší.

Rath: Zkuste se ohradit proti tomu, kdo vás odírá. Chci zdanit velké firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"Nyní vláda pochopila, že škrty a šetření spásu nepřinesou, a tak začala zvedat daně. Samozřejmě ty, které nejvíce dopadnou na střední vrstvu a ještě více na chudé lidi," píše Rath v článku. "Růst DPH je toho jasným důkazem. Došlo to tak daleko, že chce více zdanit lidi, kteří hodně vydělávají. Ty tam jsou řeči o rovné dani, která podle nich byla jediná spravedlivá a netrestala ty úspěšné," pokračuje politik.

Efekt se však podle jeho slov ani přes tato opatření nedostaví. Vláda totiž prý chrání ty, kteří současné ekonomické problémy světa vyvolali. V této souvislosti poslanec ČSSD tvrdí, že jak většina lidí a společnosti chudne, tak tyto struktury naopak bohatnou. Vítězové jsou jednoznačně banky, pojišťovny, či společnosti, které si vlády ochočily. Podle Davida Ratha je zajímavé, jaké zisky ročně dosahují banky a pojišťovny převážně vlastněné neznámými akcionáři ze zahraničí. "Povinné ručení musí platit všichni majitelé aut. Pohádkový zisk z něho neustále stoupá. Řidiči povinně ze zákona platí miliardové zisky pojišťovnám. Tuším, že ročně vydělají nějakých 10 miliard. Zkuste se ohradit proti tomu, že nechcete, aby na vás někdo takto vydělával. Vysmějí se vám," říká poslanec.

Rath ostře kritizuje i banky a tvrdí, že "pod záminkou boje s korupcí" jsou lidé nuceni své peníze dát do bank. Větší hotovostní platby podle jeho slov nejsou prakticky možné. "Za to nám banky dají směšný úrok, ale za každý pohyb si účtují zajímavé taxy. Banky ročně vytvoří zisky v řádu desítek miliard, které mizí do zahraničí," píše ve svém článku.

Poslanec konstatuje, že je čas, aby vítězové začali konečně vítězit méně. Vyrovnat státní rozpočet a nezadlužovat příští generace, mít přitom na potřebné investice do infrastruktury státu a postupně zvyšovat platy i důchody lze prý celkem jednoduše. Firmy, které mají podle jeho slov "výsadní postavení oligopolu", navrhuje drasticky zdanit 50%, nebo až 70% daní. Česká republika by tak prý měla ročně nějakých 150 -200 miliard navíc. "U těchto gigantů není možné, aby prchly do zahraničí. Banku i elektrárnu musíte mít na našem území a zdaňovat zde," uvádí politik ve svém článku.

V závěru vyslovuje obavu z toho, že se těžko bude hledat ten, který něco takového prosadí. Podle jeho slov jde totiž o střet s těmi, kteří "skutečně vládnou".

Politici jsou podle Ratha pouze dočasné figurky, které média předhazují veřejnosti jako ty, kteří za vše mohou. "Mohou za to, že skutečné strůjce problémů kryjí a pomáhají jim k čím dál vyšším ziskům. Za to dostanou pár měsíců na pozlaceném cirkusovém nebi politiky," končí poslanec ČSSD svůj blog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…