Rath dostal u soudu víc práv, než musel, říká nejvyšší soudce

29.07.2015 7:51

K zajímavému závěru dospělo dnešní vydání deníku Právo. Podle něj dostal exhejtman a exposlanec David Rath (ČSSD) u soudního procesu víc práv, než vyžadoval zákon. Paradoxem zcela jistě je, že Rath si po celou dobu soudu stěžoval. Právo vychází z vyjádření, které poskytl předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal.

Rath dostal u soudu víc práv, než musel, říká nejvyšší soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Například soudce Robert Pacovský dal nové Rathově obhájkyni Marcele Ondřejové dva měsíce na studium spisu před přednesením závěrečné řeči. A to je víc, než musel. 

„Pokud dojde k výměně advokáta těsně před skončením řízení, je to čistě věc obviněného a jeho advokáta. Obhajoba nemusí dostat vůbec žádnou lhůtu k novému studiu spisu,“ řekl Právu Šámal. 

V novém trestním řádu je však podle Šámala prostor pro zkrácení soudních řízení v případech, kdy se obviněný alespoň částečně dozná. Podle něj pak není třeba číst všechny listinné důkazy. S tímto názorem souhlasí i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…