Rath odhaluje svou nízkou morální úroveň a nejen to, píše Hvížďala

29.04.2015 14:25

Novinářský matador a spisovatel Karel Hvížďala se na blogu Aktuálně.cz zamýšlí nad průtahy v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha. Ačkoli ještě nepadl definitivní verdikt, lze si podle autora jen těžko představit, že by se korupční jednání, které odhalili vyšetřovatelé, dělo bez vědomí někdejšího poslance. A to, co Rath předvádí dnes, poukazuje na dva neblahé jevy v českém státě.

Rath odhaluje svou nízkou morální úroveň a nejen to, píše Hvížďala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

David Rath znovu usiluje o oddálení konečného verdiktu ve své korupční kauze. Napřed podal civilní žalobu přímo na svého soudce, která ale podle slov státního zástupce v exposlancově kauze Petra Jiráta nemá naději na úspěch, a teď Rath nahlásil úraz, kvůli němuž se nemohl dostavit k soudnímu jednání. Podle autora Rathovi nelze prokázat, že by snad pohrdal soudem, ale i kdyby se jeho jednání stupňovalo, hrozí mu postih veš výši maximálně 50 tisíc, což je vzhledem k sumám, na které si teoreticky mohl přijít, směšné.  

Celý text najdete zde

"Průběh soudního jednání ale ukazuje na dvě důležité věci: na nízkou morální úroveň bývalého poslance, hejtmana i advokáta, který tuto hru s obviněným hraje, ač se to příčí advokátské etice, a na nízkou právní kulturu v naší zemi, která to toleruje. Něco takového by se v zemích s jinou právní tradicí nemohlo stát, protože, jak mi řekl profesor Jiří Přibáň z Cardiffu, procesní postavení třeba ve Velké Británii se řídí jinými pravidly a postavení soudu je vůči stranám mnohem silnější," podotýká Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…