Rath píše projev a sněmovna se hádá: Vystoupí před nebo po restitucích?

01.09.2012 13:59

Ve sněmovně se zřejmě schyluje k boji o termín, kdy bude rozhodovat o vydání Davida Ratha ke stíhání v další kauze. Zatímco sociální demokraté by nejraději vyřešili tuto otázku už ve středu, koalice by nejprve radějí řešila zákony, které ji vrátil Senát zpět.

Rath píše projev a sněmovna se hádá: Vystoupí před nebo po restitucích?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"O tohle bude určitě bitka. Socani to chtějí co nejdříve, aby to překryli žvaněním o církevních restitucích, my to chceme až po zákonech, aby to překrylo církevní restituce," prozradil serveru Aktuálně.cz jeden z koaličních poslanců. Sociální demokraté tvrdí: „Chtěli by to odsunout až na konec. Tak to tedy ne."

Jednání bude probíhat opět za osobní přítomnosti Davida Ratha. "Klient požádal o osobní účast jak na jednání mandátového a imunitního výboru, tak i na jednání sněmovny. V současné době připravuje projev pro sněmovnu," potvrdil Roman Jelínek, Rathův právník.

Komunistům na termínu nezáleží

Dohodu o termínu jednání však ještě politické strany neuzavřely. "Sněmovna v úterý při projednávání programu patrně zafixuje projednávání Ratha na konkrétní den a hodinu, aby ho stihli přivézt," uvedl člen mandátového a imunitného výboru Jan Vidím (ODS).

Komunisté zatím do sporu nezasahují. "Nám je srdečně jedno, kdy to bude. Pro nás je důležitější, aby se zas neodehrávaly šaškárny s ozbrojenci v sále - měli by zůstat v předsálí. I na Divokém západě se do saloonu chodilo bez koltů,“ nechal se slyšet předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Napjatá atmosféra

V pondělí čeká Ratha jednání imunitního výboru, které se odehraje přímo na půdě sněmovny. "Na výboru vystoupí Rath, pak bude rozprava už bez Ratha a rozhodneme o doporučení pro sněmovnu. Nemohu ale vyloučit, že se ČSSD nepokusí o nějakou obstrukci, že třeba chtějí další podklady, aby projednávání před celou sněmovnou odložili až po volbách," míní Vidím.

S jeho tvrzením nesouhlasí Jeroným Tejc, který je současně i členem imunitního výboru: "Je to nesmysl, ani to není možné. Musíme rozhodnout na nejbližší schůzi. My chceme, aby se to rozhodlo třeba už ve středu."

Spory jsou jen důkazem napjaté atmosféry, které v současnosti ve sněmovně vládne. A blížící se krajské a senátní volby ji ještě přiostřují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…