Rath plánoval převrat na kraji. V pozadí prý stojí Paroubkův muž

12.08.2012 12:14

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz měl projekt Středočechů, v jehož čele nyní stojí manželka exhejtmana Eva Rathová a Rathova bývalá mluvčí Berill Mascheková, sloužit již před Rathovým zadržením k posílení jeho moci v kraji. Pomáhat se strukturou a udržováním loajality měl údajně i Paroubkův poradce Petr Dimun.

Rath plánoval převrat na kraji. V pozadí prý stojí Paroubkův muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"Informace o vzniku, tedy spíše znovuobnovení této strany byla na stole již v lednu letošního roku," sdělil ParlamentnímListům.cz dobře informovaný a vysoce postavený člen občanských demokratů. "Rath o tom mluvil několikrát, dokonce se chlubil tím, že stranu získá od exministra spravedlnosti Němce, respektive jeho lidí velice levně," řekl naší redakci zástupce ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Logiku by to mělo, neboť uskupení Středočechů v roce 2008 kandidovalo do krajských voleb právě pod hlavičkou US-DEU a nezávislých. Pavel Němec, bývalý ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády, byl přitom v čele US-DEU mezi lety 2004 a 2006. Ještě poté však měl podle našich informací značný vliv na dění v partaji. Sami Středočeši však v posledních krajských volbách díru do světa neudělali a se ziskem 1,6 procenta skončili hluboko v poli poražených.

Tehdejší volby sice vyhrála ČSSD, ale rozdíl mezi ní a druhou ODS byl malý, jen necelých 10 tisíc hlasů, když soc. dem. získala 139 564 hlasů a tudíž 26 mandátů a ODS pak 25 mandátů, které jí přineslo 130 242 hlasů. Rath před svým zatčením podle toho, co vědí ParlamentníListy.cz, hodlal vést Středočechy skrytě a na stejné vlně, na jaké jsou například Severočeši.cz na Ústecku či Jihočeši. Dodejme, že projekt Východočechů chystal kolem Hradce Králové miliardář Andrej Babiš.

"Rath si prostě řekl, že přes Středočechy bude mírně kopat do ČSSD a ODS a dělat si tak pomocnou hůlku, která mu zajistí většinu v zastupitelstvu," doplnil pro naši redakci člen nejvyššího vedení sociální demokracie. Podle jeho slov měl být jakýmsi manažerem partaje Paroubkův Petr Dimun, který v minulosti rovněž působil v Lidovém domě anebo právě u exministra spravedlnosti Němce. Dimun se měl podle našich informací starat o špinavou práci a kontrolu loajality.

Ani doleva, ani doprava

"Vůbec nemám s hnutím Středočeši.cz nic společného a na ničem, tedy ani na přípravě jeho vzniku, jsem se nepodílel,“ reagoval rezolutně pro ParlamentníListy.cz Petr Dimun na spekulace ohledně svého zapojení do hnutí blízkého Davidu Rathovi. Podle dalších informací, jimiž naše redakce disponuje, však měl Dimun již několik měsíců působit ve Středočeském kraji jako poradce. "Má tu smlouvu, ano, nebo ji už stihnul vypovědět, ale prý ho platíme, to se říká," prozradil nejmenovaný člen ČSSD v kraji.

Anketa

Volili byste Středočechy místo ČSSD?

35%
57%
hlasovalo: 630 lidí
"To je úplná hloupost. Ani já, ani moje firma jsme žádnou smlouvu o spolupráci s krajským úřadem Středočeského kraje ani přímo s Davidem Rathem uzavřenou neměli. To jsou nesmysly,“ kontroval opět blízký spolupracovník bývalého šéfa ČSSD a nyní předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka Petr Dimun.

Jak ParlamentníListy.cz v neděli informovaly, jedničkou kandidátky Středočechů je Rathova bývalá mluvčí Berill Mascheková, která prohlašuje, že chtěli nabídnout místo i Rathovi. Mascheková prý do budoucna přemýšlela, že by se chtěla ve Středočeském kraji aktivně zapojit do dění. "Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost to jako úředník aktivně poznat na krajském úřadě, tak mám tu výhodu, že mám přehled o tom, co se v kraji děje, co je potřeba,“ uvedla Mascheková.

Své hnutí zatím nechce škatulkovat ani doleva, ani doprava. Myslí si totiž, že krajská politika je na úrovni té komunální, kde by to nemělo být o politických stranách, ale o tom věcném řešení. Spolupracovat by se pak nejspíše rozhodli s tím, kdo jim bude pomáhat prosazovat program.

O Rathově záměru budovat Středočechy jako "béčko" ČSSD ovšem evidentně svědčí skutečnost, na kterou současní lídři pozapomenuli. Jde o správu domén. Webová doména Středočeši2012.cz, která doposud není funkční, je totiž podle zjištění ParlamentníchListů.cz registrovaná již od 26.03.2012, tedy téměř dva měsíce před Rathovým zatčením.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…