Rath z cely: Chtějí kultivovat společnost kriminálem. Jako nacisté

03.04.2013 11:51

„Český helsinský výbor provedl kontrolu v několika vazebních věznicích a potvrdil mé poznatky. České vězeňství má k tomu vyspělému daleko a selhává především v oblasti snižování počtu recidiv trestných činů. Což ohrožuje všechny,“ píše David Rath na svém blogu.

Rath z cely: Chtějí kultivovat společnost kriminálem. Jako nacisté
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Stíhaný poslanec David Rath předložil sněmovně už devátý návrh zákona od doby, co je ve vazbě. Tam také pravděpodobně zůstane až do svého procesu a nepodaří se mu vyjít z vazby na kauci, protože krajský soud s největší pravděpodobností vyhověl stížnostem státního zástupce Jiráta.

Helsinský výbor prý konstatoval i známý fakt, že v ČR máme násobně víc vězňů a vazebně stíhaných než mají bohatší okolní státy. Výbor dále poukázal na to, že je to důsledek trestní politiky našeho státu. "Čeští občané rok od roku ztrácí svá práva a svobody a ty jsou nahrazovány represí. Prostě jsme se stali policejním státem, který má tendenci vše řešit kriminalizací," píše Rath.

V normální vyspělé zemi je vězení především ochrana lidí proti nebezpečným zločincům. I na ty se prý společnost snaží působit tak, aby po propuštění už neznamenali nebezpečí. Český represivní aparát má však jinou filosofii. Vychází podle Ratha z představ totalitních režimů. „Prostřednictvim kriminálu chtějí tak zvaně kultivovat společnost. Totéž chtěli nacisté i stalinisté. Civilizovaný svět pochopil, že toto nikdy nefungovalo a naopak to vlastní společnost zdevastovalo a vedlo k tragédii,“ píše Rath v úvaze na svém blogu na Aktuálně.cz.

„Oko za oko“ už neplatí

České represivní složky prý vězení vnímají také hlavně jako odplatu, tedy vrátit to tomu zločinci. Podle Ratha starozákonní „oko za oko“ není civilizovanou společností akceptováno. Nápravu nepřineslo, jen další křivdy. Rath také vyslovuje názor, „že u nás je navíc vazba často jen donucovací prostředek v rámci vyšetřování. Právo útrpné není povoleno, tak mučidlem se stal pobyt ve vazbě“.

Na zjištění helsinského výboru prý pozitivně zareagovalo i Ministerstvo spravedlnosti. Znamená to, podle Ratha, že i ministerstvo si uvědomuje, že stav našich věznic není dobrý. Naději prý vzbuzují plány na zavedení domácího vězení, ale i domácí vazby.

Bude někdo chránit lidskou svobodu?

„Zásadní obrat však asi přinese až nějaká nová politická reprezentace, která bude chápat nepřijatelnost policejního státu, který u nás rozpíná svá křídla. Pochopí, že neustálé omezování lidských práv a svobod je cestou do pekla, stejně jako názor, že přes kriminály lze zlepšit život v naší zemi.“ Píše Rath ve své blogu.

David Rath je ve vazbě kvůli obvinění z korupce, tam také sepsal novelu zákona, jež má ulevit odsouzeným. Většina paragrafů novely předložené poslancem Rathem upravuje podmínky pro odsouzené, ne pro vazebně stíhané. Poslanec v ní například navrhuje, aby byla odsouzeným vybrána věznice, která je nejblíže místu jejich trvalého pobytu. Také by chtěl, aby si odsouzený mohl za své peníze objednat ve vězení mimořádnou stravu. Vazbě by prý podle Ratha prospěla kategorizace vězněných. Pro řadu vazebně stíhaných by prý bylo možné vazbu provést domácím vězením.


 


 

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…