Rath zřejmě nepožádá o odškodnění za průtahy s vazbou. Stačí prý, že mu soud dal za pravdu

02.01.2014 16:16

Ústavní soud dal za pravdu Davidu Rathovi ohledně délky vazby. Podle něj byla nepřiměřená a byla tím porušena jeho základní práva. Rath však v souvislosti s tím zřejmě nepožádá o odškodnění.

Rath zřejmě nepožádá o odškodnění za průtahy s vazbou. Stačí prý, že mu soud dal za pravdu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Prozatím chce David Rath počkat na celý text Ústavního soudu. „Jsem ale rád, že Ústavní soud našel odvahu a rozhodl statečně po právu i selském rozumu. Od začátku jsme říkali, že neexistuje jediný zákonný důvod, proč bych měl být tak dlouho ve vězení. Všechny soudy vařily z vody a nepředložily jediný důkaz o mém útěku nebo skrývání se,“ uvedl pro server Lidovky.cz.

Díky rozhodnutí ÚS se bývalému hejtmanovi otevřela cesta k žádosti o odškodnění. To v takových případech činí průměrně od 500 do 1500 korun za den. „Nevím, vůbec mně nejde o nějaké odškodnění, na to jsem ani nemyslel a do jisté míry mě to ani v tuhle chvíli nezajímá a nevím, jak by jím šly nahradit měsíce bez mých dětí a škody na jejich psychice. Poradím se se svými obhájci. V tuhle chvíli ale nemám chuť pouštět se do těchto sporů. Pro mě je podstatné, že soud řekl, že vazba byla přehnaná,“ komentoval to Rath.

Nyní plánuje učinit i další kroky. „Je to zajímavé i z toho titulu, že soudce Pacovský, který o mém případu rozhoduje, o zrušené vazbě rozhodl. Byť mu to potvrdil Vrchní soud, Ústavní jeho rozhodnutí také zrušil. I to pro mě má význam, budu přemýšlet o možné podjatosti tohoto soudce. Musím se ale poradit s obhájci,“ dodal Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…